Все още не е издадена заповед за премахване на кея пред лятната резиденция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган в парк "Росенец" край Бургас, съобщи Нова телевизия. Затова не е ясно кога точно ще започне разрушаването на кейовата стена.

Има покана за доброволно премахване за сметка на собственика на стената. Няма строителни книжа, няма разрешение за строеж. Дълго време районът се охраняваше от НСО и нямаше как да бъде проверен, съобщиха от местната РДНСК. 

ВАС разпореди премахването на двуетажна сграда в парк Росенец

ВАС разпореди премахването на двуетажна сграда в парк Росенец

Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване

Според депутата Стоян Михалев от ДБ, който през лятото на 2020 г. беше с лодка там, такава инфраструктура трябва да се отнеме и да се ползва от българските граждани. "Това е здрава инфраструктура, ако се прецени, че и ма ползва за всички, или да се разруши - да се търсят рационални решения, каза Михалев. Относно пътешествието си с лодка със съпредседателя на ДБ Христо Иванов, той обясни, че са отишли да пожат "на г-н Доган и на Г-н Гешев, че България не е територия, която да се раздава.".

Полицията влезе в Община Бургас заради "Росенец"
Обновена

Полицията влезе в Община Бургас заради "Росенец"

Проверяват се документи, включително и заповед на кмета

Пред БНТ Константин Бачийски заяви, че за него е удучващо, че актът не е издаден в началото на управлението, а сега, когато правителството вече е в оставка.

Премахването са поискали от регионалния строителен контрол. Това показва констативен протокол, публикуван и на Facebook страницата на регионалния министър в оставка Гроздан Караджов.

Площта на кейовата стена на "Росенец" е нараснала почти 6 пъти без документи, заяви инженер Янчо Райков от РДНСК-Бургас.

При проверката не са били представени нужните разрешителни, с които кеят до т.нар. "Сараи" на почетния председател на ДПС е бил удължен през последните години. Поради това длъжностните лица са наредили започване на административно производство, което да доведе до премахването на съоръжението.

"Проверка установи, че има удължаване на кейовата стена. В тази връзка е и съставеният констативен акт, който е основание за започване на административно производство за премахване на строежа", обясни инж. Янчо Райков от РДНСК-Бургас. Той поясни, че стената е удължена с около 150 метра.

Констативният акт вече е връчен на строителите на съоръжението. След изтичане на законовите срокове по обжалване предстои издаване на заповед за премахване на определената част. Това подлежи на съдебен контрол.

"Ще бъде изпратена покана за доброволно премахване. Ако това не се случи - ще бъде направено принудително премахване от органите на ДНСК, разбира се, за сметка на извършителите", каза инж. Райков.