От Полицията изпращат материалите от проверка за лесопарк Росенец на прокуратурата с мнение за образуване на досъдебно производство по чл. 314 от НК, съобщиха от Главна дирекция "Национална полиция".

Отдел "Икономическа полиция" в ГДНП е приключил проверката за лесопарк Росенец с мнение, че има данни за извършено престъпление по чл. 314 от НК - внесени неверни обстоятелства или изявления в официален документ. 

ДНСК откри нередности при изграждането на кейовата стена в парк Росенец

ДНСК откри нередности при изграждането на кейовата стена в парк Росенец

От ДНСК не са открили строителни книжа в община Бургас, нито пък искания за издаване на разрешение за строеж

Проверката е започнала през есента на 2021 г. по сигнал за извършени закононарушения при изграждането на кейова стена в лесопарк Росенец. В него е посочено също, че на 2 септември 2016 г. първоначално е заличено пристанището - имот с идеални части, а на 24 февруари 2020 г. е нанесено в кадастъра като пристанище с нова, по-голяма квадратура от 5 838 кв. м.

Според документи, предоставени от редица институции, включително и снимков материал, е установено, че към 2016 г. хидротехническото съоръжение е било с площ от 1 029 кв. м, а през 2020 г. на негово място е нанесен нов имот с площ от 5 838 кв. м, с начин на трайно ползване за пристанище с размери и подробно описание в констативен нотариален акт от 18 март 2020 г. 

Полицията влезе в Община Бургас заради "Росенец"
Обновена

Полицията влезе в Община Бургас заради "Росенец"

Проверяват се документи, включително и заповед на кмета

При съпоставка на данните, е изяснено, че този документ е съставен на база на изготвено експертно конструктивно становище-обследване и анализ на съществуващите строителни конструкции - брегоукрепителни конструкции и защитни съоръжения и оборудване. На това основание на тях са очертавани границите и дължината на съоръжението.

Това дава основание на разследващите да заключат, че в официален документ - констативен нотариален акт от 18 март 2020 г., умишлено са нанесени неверни обстоятелства на база конструктивното становище, изготвено от 53-годишен инженер от Бургас.

ВАС върна делото за парк "Росенец" на Бургаския административен съд

ВАС върна делото за парк "Росенец" на Бургаския административен съд

Друг състав ще решава за събарянето на оранжерията

Припомняме, след акцията на Христо Иванов на плажа "Росенец" през 2020 г. започнаха редица процедури по имотите на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. През август 2020 г. прокуратурата обяви, че е открила редица нарушения и липси на разрешителни и проектни документи за кея и за постройки в имота.

Има издадена заповед от община Бургас за събаряне на една от постройките на плажа, а местната кадастрална служба започна процедура за официалното документиране на крайбрежната ивица като плаж. Междувременно Общинският съвет в града отмени свое решение от края на април 2020, с което статутът на пътя до брега беше променен от общински в частен.

На 6 октомври 2021 г. бе финансирано премахването на две постройки от плаж Росенец.