"Демократична България" ще разгледа номинацията на акад. Николай Денков като кандидат за премиер във втория мандат за съставяне на правителство. ДБ ще очакват да видят как Денков си представя сглобяването на своя екип, така че към настоящия етап за разговор за други хора за премиер не може да се говори, каза Христо Иванов пред журналисти в кулоарите на парламента.

Той вижда в Денков важни окуражаващи политически знаци, търсене на диалогичност и търсене на формат на експертност. Акад. Денков не е просто изтъкнат експерт по нещо си, а това е човек с ясна политическа кауза. Тази кауза може да бъде основата за дългосрочен политически курс на страната, коментира Христо Иванов. На него му харесва, че ПП залагат на идеята, че именно защото е трудно, трябва да се поставят амбициозни задачи.

ДБ и ПП сглобяват отбор отвъд конфронтационните линии

ДБ и ПП сглобяват отбор отвъд конфронтационните линии

Ако ГЕРБ ни подкрепи, би било зряло и отговорно, посочи Христо Иванов

"Търсим най-голямото общо кратно, а не най-малкото общо кратно. Има много смисъл в такава кандидатура", изтъкна Христо Иванов.

Дали останалите партии ще подкрепят Денков, Иванов не иска да гадае - би трябвало да кажат сами за себе си, но би му било интересно да чуе как ще отхвърлят академик, който се бори за кауза образованието.

Също така Денков не е човек без политически опит, който не знае как функционира Министерски съвет, а е човек с реален политически опит. На всичкото отгоре Денков не е воювал с никого и не може да бъде част от културата на войната. Това е човек, на когото можем да доверим ежедневното функциониране на изпълнителната власт и идеята, че ще се бори за нещо наистина смислено за България, оцени Христо Иванов номинацията на ПП.

Христо Иванов: Остриетата да останат извън властта

Христо Иванов: Остриетата да останат извън властта

Още не е ясно кога ще се състои председателски съвет, както поискаха ПП

На въпрос дали ДБ ще иска министерски постове във втория мандат за съставяне на правителство, Иванов каза, че въпросът е важен, но ситуацията в момента е толкова сложна, че едва ли някои гледа на министерските постове като нещо привлекателно. Трудно е да се намерят хора, които да поемат риска в настоящата ситуация. Не трябва да се гледа на това като на някакви мераци, призова той.

"Ако сключим коалиционно споразумение, сме готови да споделим отговорността какво ще прави един такъв проектокабинет, но това е въпрос на носене на отговорност, а не за места, за които имаме претенции", каза още Христо Иванов.