Много от сметките за парно за януари 2019 г. ще бъдат с над 30% повече от сметките за същия период през миналата година. Това предупреждава икономистът Мартин Димитров от политическата коалиция Демократична България. Според него основната причина за това е, че властта в България пази руския газов монопол.

По думите му причината за по-скъпите сметки е, че цената се формира от природния газ, който се е увеличил с около 20% за една година.

Димитров отново критикува управляващите, че отказват да предявят претенции към "Газпром" за надплатени сметки, въпреки предложеното съдействие от  Европейската комисия. 

"В крайна сметка, властта в България, със съдействието и на БСП, направи всичко възможно да запази руския газов монопол. Доказателство за това е, че след десет години "изграждане" на интерконектори, нито един не работи", пишат от ДБ.

Относно наложената глобата от ЕК от 77 млн. евро заради държавен монопол върху пазара на газ демократите определят като опит за "замазване на очите на обществото".

Те (управляващите - б.р.) излъгаха, че Европейската комисия е оказала натиск за приватизиране на газопреносната мрежа, а гражданите няма да плащат глобата, защото тя е за сметка на държавните фирми.

ЕК налага на Газпром конкурентни цени в Централна и Източна Европа

ЕК налага на Газпром конкурентни цени в Централна и Източна Европа

Становището на Комисията е, че дружеството нарушава антитръстовите правила на ЕС

Припомняме, по друг случай от Европейската комисия започнаха процедура срещу Газпром, за да защитят осем държави членки от Източна Европа. Процедурата приключи през май месец 2018 г.

Според демократите около шест месеца по-късно цените на природния газ за домакинствата в България, в сравнение със средната цена за Литва, Латвия, Полша, Словакия и Унгария, са с около 31% по-висока. Освен това данъците в България са най-ниските. Това окончателно затвърди факта, че българите плащат една от най-високите цени за руски газ в Европа.

От Демократична България предлагат няколко стъпки.

Първата е да има национално отговорна позиция за цените на газта и започване на преговори с Газпром за поевтиняване на газа с поне 20%.

Според Демократите, ако не се постигне исканото намаляване на цената на природния газ, България да заведе арбитражно дело срещу Москва, в което да бъде привлечена и Европейската комисия. Москва заведе арбитражно дело срещу България за АЕЦ "Белене" и няма причина ние да не защитим интереса на българските граждани по същия начин, коментира Димитров.

Третата стъпка са бързи и конкретни стъпки към осигуряване на алтернативни източници, включително изграждане на интерконектор с Гърция и достъп до терминала за втечнен газ.

Осигуряване на възможности за внос от Румъния, предвид новите находища и конкурентните цени в северната ни съседка, е четвъртата стъпка, според демократите.

Демократите са категорични, че е необходимо страната да има алтернативни източници на газ, както и различни трасета, които правят ценовата конкуренция възможна. Досега правителството говореше за "хъб", но всъщност през цялото време укрепваше монопола на Москва, обобщават от "Демократична България".