"Движение България на гражданите" изразява притеснение относно проведените вчера преговори между ГЕРБ и Обединени патриоти, на които е обсъждано въвеждането на мажоритарна система с абсолютно мнозинство в два тура, съобщават те в своя позиция.

Не приемат подобен фундаментален въпрос, да се решава по време на договорки за постове и министерски кресла. Преценката за това как да се провеждат изборите, може да се направи само след задълбочен експертен дебат, какъвто до този момент не се е състоял, въпреки тяхното настояване, коментират ДБГ.

Припомнят, че изцяло мажоритарна избирателна система в западните демокрации, към които България се стреми, няма. Подобен тип избори се провеждат в няколко държави от Третия свят, казват от партията.

Изцяло мажоритарна система ще доведе до двупартиен модел на ГЕРБ и БСП в България, като тези, които ще районират държавата, ще определят коя партия да получи малко повече. При практиките за купуване на гласове, които се виждат и на последните избори, означава, че ще е достатъчно да се купят 5 - 6000 гласа, за да се настани даден местен олигарх в депутатския стол, смятат от ДБГ

Българските граждани показват, че искат промяна на избирателния модел, но това не трябва да бъде с риск за стабилността на демокрацията в държавата. Засилване на мажоритарния елемент в пропорционалната система ще даде възможност на българите да избират своите народни представители, без да застрашава демократичните основи на обществото.

В тази връзка "Движение България на гражданите" настоява в най-кратки срокове след сформирането на постоянните парламентарни комисии в парламента да започне обществен дебат за избирателната система, на който да бъдат поканени експерти с опит в изборните системи и законодателство, както и представители на всички партии, явили се на последните парламентарни избори.