В своя позиция за нова здравна карта, изпълнителния съвет на ДБГ коментира, че българското здравеопазване има нужда от ефективен контрол върху финансирането и медицинските дейности. Зад приетата от правителството нова здравна карта те виждат рязане на разходи "на око", с което на места ще бъде застрашен нормалният лечебен процес.

Според тях, предлаганата здравна карта е изработена непрозрачно и почива на неверни данни, резултат от безконтролните злоупотреби в системата, с което досегашните грешки се легализират и се осигурява продължението им във времето. Съществуват очевидни диспропорции в параметрите. Три пъти е намалял броят на случаите, които могат да бъдат отчетени по клинични пътеки, изискващи трето ниво на компетентност. Вече е направена и заявката, че след една година картата евентуално ще бъде променена, обясняват ДБГ.

Правителството лишава болниците от възможност да преценят кое е най-добро за пациентите с оглед конкретните нужди, смятат от партията. Отнема се възможността им за оперативно управление и се централизира вземането на решения до пълно овластяване на администрацията и политиците.

ДБГ считат, че новата здравна карта, по-скоро, може да застраши нормалното лечение на хората, там, където го има, заради хаотичния начин на изготвяне и грешните принципи, на които почива. При това положение единственият печеливш от така приетата здравна карта ще бъде министърът на здравеопазването, заради временно запушване на финансови дупки в средносрочен план и заради присвоените му права за преразпределение.

ДБГ допълват, че Ананиев е заел поста с намерението да предложи нов модел на здравеопазването, но то продължава да се дави в система от корупционни практики, обезкръвява се откъм кадри, задушава се от недофинансиране на клиничните пътеки, мачка се през политическо кадруване на възлови постове на "верните хора".

С Националната здравна карта болниците ще подписват анекси

С Националната здравна карта болниците ще подписват анекси

Очакванията на Ананиев са НРД за 2019 г. да отрази НЗК

ДБГ настояват "правителството да изостави кухия ПРски подход и да предприеме решаващи стъпки за подобряване на здравната система" чрез:

Ефективно въвеждане на електронно здравеопазване, което да пресече корупционните схеми и да даде възможност на пациентите да контролират харченето на средства за лечение;

Въвеждане на система за ефективен финансово-медицински одит на лечебните заведения и финансиране според качеството на услугите, а не вторично администриране на подадените преразходи от НЗОК; 

Обезпечаване на т.нар. структурообразуващи болници - бившите областни болници и висшите медицински университети, които поемат и извършват най-тежкото лечение; 

Премахване на поголовните структурни и финансови лимити чрез освобождаване на свободния избор на пациента и финансиране единствено на качествено извършената лечебна дейност там, където е оказана.

БЛС скочи срещу Националната здравна карта

БЛС скочи срещу Националната здравна карта

Лекарското съсловие очаква новата здравна карта да бъде оспорена в съда