Народното събрание прие решението на управляващото мнозинство относно политики за решаване на демографските проблеми. Проектите на ДПС и на БСП бяха отхвърлени.

Разискването по демографската политика беше инициирано от Георги Гьоков от БСП.

Демографската картина у нас е апокалиптична. Макар и да се вземат спешни мерки, ни очаква по-тежка картина. Ще има проблеми и с намирането на работна ръка, заяви той.

Демографският проблем е заплаха за националната сигурност, за социалната система, заплаха, защото намалява потенциалът ни в научен и в културен аспект. Няма политика по насърчаване на раждаемостта. Няма формулирана и ясна демографска политика. Има стратегия и мерки, но те не дават резултат.

Стратегията не работи и трябва да се вземат мерки за насърчаване на раждаемостта и семействата, стана ясно по време на обсъждането.

От БСП предлагат до 15 декември 2017 г. Министерският съвет (МС) да изготви и внесе в парламента анализ на актуалното състояние на прогнозите на демографските показатели за България. Това заяви народния представител от БСП Георги Гьоков по време на разискванията по питане към вицепремиера Валери Симеонов относно политиката за решаване на демографските проблеми.

Според ДПС демографска политика могат да провеждат системни партии, но не и крайните партии. Причините, довели до този демографски резултат, е ниската раждаемост и високата смъртност. Спорен е и моделът с три деца, като мярка за справяне с демографската криза. От ДПС определиха кризата като тежка.

До 31 декември 2017 МС да представи мерки по демографията. До 31 март 2018 г. да се предостави информация по изпълнението й.

От ГЕРБ представиха проект за решение във връзка с разискванията, в който се казва, че демографската политика трябва да е приоритет с години напред.

Проектът на ГЕРБ има три важни предложения - От Министерския съвет до 30 ноември 2017 да внесат годишен отчет за изпълнение на демографската стратегия. Ключов елемент в демографската политика е човешкият капитал. Положителни тенденции са намаляване на детската смъртност, увеличаване на продължителността на живота.

Второ - възлага на Министерския съвет до 31 януари 2018 г да изготви отчет за мерките по преодоляване на демографската криза. Целта е да се забавят демографските процеси и да се създадат условия за раждане на деца.

Трето - министерския съвет до 31 март 2018 да изготви и представи пред парламента прогноза за развитието на населението до 2040 г.

Дора Янкова от БСП изрази тревога, че цели региони се обезлюдяват, като освен Северозападна България се обезлюдяват планински и полупланински райони. Демографската катастрофа има своите качествени характеристики и заедно с количествените са довели до все по- тесен политически, икономически и културен потенциал.

Красимир Богданов от Патриотите заяви, че у нас годишно се раждат около 5000 трети деца.

Провежда се политика в Украйна и Молдова в подкрепа на сънародниците ни там. Той подчерта, че българите от чужбина идват у нас, остават и стават отлични специалисти.

Проф. Георги Михайлов от групата на БСП заяви, че въпреки мерките, ние все още оставаме на нивото на средния европейски гражданин.

По време да обсъждането Мустафа Карадайъ попита какво означава "отговорни родители", защото в демографската стратегия има мерки по отношение на тях, т.е. само ако са отговорни родители. Според него Симеонов се провалил, защото туристическият сезон бил спасен благодарение на 3-4000 българи, дошли да работят, визирайки липсата на работна ръка у нас.

"Демографската криза се решава по сталински - няма човек, няма проблем", заключи Карадайъ.

Симеонов бори демографската криза с финансова подкрепа за трето дете

Симеонов бори демографската криза с финансова подкрепа за трето дете

Вицепремиерът е категоричен, че държавата трябва да поеме своята отговорност, включително и финансова

"Има ли демографска политика? Отрича ли се българският етнически модел?", попита лидерът на ДПС.

"Осъден за ксенофобия, отговаря за демографията - ярък цинизъм", беше категоричен Карадайъ.

По думите му липсва държавна политика за справяне с демографската криза. Карадайъ отново поиска оставката на Симеонов.

Вицепремиерът Валери Симеонов заяви, че изказването на Карадайъ е агресивно и цели да предизвика ответна реакция, а въпросът за демографската криза не трябва да бъде обсъждан политически.

Симеонов определи демографската криза като тежък проблем. "Ако е така, сега срещу вас сега стои един звяр, излязъл от джунглата". Това заяви Симеонов по повод думите на социалиста Гьоков, че този проблем е излязъл от джунглата на това управление.

Симеонов заяви, че се изготвя методика за оценка на изпълнението на стратегията.

България е изправена пред демографска катастрофа

България е изправена пред демографска катастрофа

Напусналите след 89-та година българи по различни статистики са между 2,7 и 3,5 млн. души

Разработва се стратегия за насърчаване на активния живот на възрастните хора, като мярката се изпълнява. Изгражда се индекс на активен живот на възрастните хора.

Осигурена е заетост на 18341 млади лица.

Вицепремиерът представи изпълнението на мерките по демографската стратегия. Правителството е вложило сериозни средства и е предприело мерки за безработните лица, заяви в заключение Симеонов.

Отрицателните тенденции в демографията са във всички страни, не само у нас, стана ясно още от думите на Валери Симеонов.