Финансова подкрепа за трето дете и насърчаване на раждаемостта. Това са част от мерките, които предвижда вицепремиерът Валери Симеонов. Той участва в кръгла маса, посветена на демографията в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Симеонов бе категоричен, че държавата трябва да поеме своята отговорност, включително и финансова, ако иска да промени тенденциите в демографията. "Това управление иска да промени тенденциите, така че въпрос не само на препоръки и решения, но и въпрос и на финанси", посочи той.

Доходите - основно лекарство за демографската криза

Доходите - основно лекарство за демографската криза

Пример е и Дания с туристическите пакети "Правете деца по време на почивка"

На въпрос как ще поощрите раждането на трето дете сред българите, Симеонов визира мерки, свързани с поемането на съответните разходи за насърчаване на раждаемостта и визира неограничените опити за инвитро процедури. Освен това се предвиждало и издръжката на родените деца, със съответните финансови помощи, така че семейството да бъде изцяло облекчено при отглеждането на децата, поемането на таксите за детска градина, съответните помощи за дрехи и учебни помагала.

"Това, което да даде възможност на българското семейство да не поема допълнителна тежест, а напротив да бъде насърчавано", каза още той.

Симеонов обясни, че това предстои да бъде обсъждано с коалиционните им партньори. "Това е заложено в нашата програма, вярвам че ще срещнем разбиране, тъй като броят на семействата с три деца е много малък в България", каза още той.

Валери Симеонов коментира още, че в момента се изготвя съвместната програма за управлението в периода 2017 -2021 г.

Освен мерки за насърчаването на раждаемостта, се предвиждало и облекчаването на възможността на младите семейства да получат жилище срещу нисколихвени кредити. "Ще работим в посока на привличането на българите от българските диаспори. Това са хората с българско самосъзнаие в Македония, Украйна, Молдова, които представляват не малък резерв за възстановяване на ръста на населението. Ще се стремим да ангажираме младите хора, които следват със съответните стипендии и помощи да остават да работят в България и не само на тези, които учат в България, но и на тези, които учат в чужбина в престижни университет. Държавата може да си позволи да осигури стипендии на тези хора - те да имат задължението да се върнат и да работят и да прилагат своите знания в България", допълни Симеонов.

Той каза още, че не подценяват и въпросът, свързан със здравето на възрастните хора. По думите му работата е в посока на профилактиката ще осигури естествено удължаване на живота, неизолирането на хората в пенсионна възраст от трудовия процес.

Валери Симеонов бе категоричен, че съществуващата демографска стратегия ще търпи корекции и промени. "Днешната кръгла маса е едно добро начало в тази насока".

Национална жилищна стратегия за строителството в гетата иска Симеонов
Обновена

Национална жилищна стратегия за строителството в гетата иска Симеонов

В парламента разгледаха доклад за интеграцията на ромите