Напусналите след 89-та година българи по различни статистики са между 2,7 и 3,5 млн. души, което е катастрофално. Това каза председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев по време на кръгла маса на тема "За ускорен репродуктивен демографски ръст".

Кръглата маса събра представители на правителство и бизнес за определяне на мерки за привличане на младите българи в работоспособна възраст за връщането им в България. Харалампиев посочи, че голяма част от тези хора са създали свои семейства и техните деца продължават да живеят извън България.

Симеонов бори демографската криза с финансова подкрепа за трето дете

Симеонов бори демографската криза с финансова подкрепа за трето дете

Вицепремиерът е категоричен, че държавата трябва да поеме своята отговорност, включително и финансова

По различни статистики в страните от ЕС има 30 000 български студенти. Стотици хиляди пък са трудовите мигранти, отчете Харалампиев. Освен това той визира необходимостта от усилия за привличане на българите от традиционните български диаспори в Македония, Украйна, Западните покрайнини.

Харалампиев бе категоричен, че това пред което сме изправени е близка демографска катастрофа и затова били необходими усилията на всички.

Заместник-министърът на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова заяви, че за първа година от 27 години на преход, правителството на Бойко Борисов поставя като приоритет в своята работа демографската политика. По думите й през годините на преход тази тема е била използвана само предизборно.

Доходите - основно лекарство за демографската криза

Доходите - основно лекарство за демографската криза

Пример е и Дания с туристическите пакети "Правете деца по време на почивка"

Султанка Петрова заяви, че за да бъде възродена България имало два начин - единият е да възвърнем българските ценности и култура. Другият начин бил разработването на демографски политики.

"Възраждането на България трябва да бъде цел на всеки един от нас", каза д-р Петрова. По думите й е необходимо да бъдат разгледани и българската идентичност, устоите на българското семейство.

Като добри модели заместник-министърът на труда и социалната политика отчете провеждащите се срещи между български работодателски организации и български младежи, които се обучават в страни от ЕС. Тя посочи, че между 20-30 млади професионално подготвени хора се връщат в България всяка година.

България е с най-голяма смъртност в ЕС

България е с най-голяма смъртност в ЕС

България е с ниско ниво и по отношение на раждаемостта