Предколедно в община Пловдив очакват увеличение на дефицита. 12 млн. лв. e касовият дeфицит в общинската хазна към началото на декември, като е напълно възможно към края на годината той да достигне 20 млн.лв., показват разчетите на финансистите, съобщи Дарик.

От септември до момента превишението на разходите спрямо приходите в местната хазна се покриват от наличните в началото на годината 44 млн. лева резерви. През лятото харчовете от общинския бюджет са надвишавали приходите и като цяло те са с около 30 млн.лв. повече, в сравнение с 2014 година. В същото време постъпленията за същия период са се увеличили само с 6 млн. лева.

"Ако не спре тази тенденция и не се обърне тренда, не е трудно да се прогнозира кога през следващата година ще се изпразнят сметките на общината. Сигналите, които идват от администрацията, са за увеличение на разходите във всички елементи, което ще ускори плъзгането по спиралата", коментира Александър Константинов, бивш зам.-кмет на Пловдив и експерт по финанси и управление.

"Без да има точни данни за последния месец – декември, който винаги е бил динамичен, може само да се прогнозира бюджет за 2016 година в порядъка на 245 – 260 млн. лева", допълни Константинов.

Според него, на бюджета ще се oтрази и въвеждането на Транспортния проект в трите му елемента – електронните системи за управление на градския транспорт и трафика, и мрежата от велоалеи. По прогнозни изчисления има вероятност да се увеличат и приходите и разходите с 22-23 млн.лева.

Индикатор за състоянието на всеки общински бюджет е капиталовата програма. До края на ноември тя възлиза на 40 млн. лев, при планирани 64млн. лва за годината.

"Големият ресурс за 2016 г. е заемът от Европейската банка за възстановяване и развитие, а когато се разглежда задлъжнялостта на Общината към банките, трябва да се има предвид дълговото натоварване през следващите години", отбеляза още Александър Константинов.

Сега те са 7-8 млн.лв, но само след 2 години пловдивчани ще трябва да плащаме по кредитите към 10 млн.лв. годишно и при недобро управление на финансите, това действително може да доведе до кризисни ситуации в Пловдив, коментира финансистът.