Цената на природния газ ще скочи с още поне 20-30% от следващия месец.

Такава минорна прогноза направи в декларация от парламентарната трибуна бившият енергиен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Делян Добрев. Изказването му бе насочено срещу енергийната политика на властта и продиктувано от обявеното вчера повишение на природния газ с 32% със задна дата от 1 юли.

"Договори няма да има, тласкате държавата към газова криза. Много се надявам да направите правителство, защото е нечестно да избягате и да оставите държавата в този хаос. Да оставите президента буквално да разчиства вашите бакии", остър бе народният представител.

Шефът на Булгаргаз: Никой не знае дали въобще ще има газ
Обновена

Шефът на Булгаргаз: Никой не знае дали въобще ще има газ

Булгаргаз иска с 32% увеличение на цената на газа от юли

12 дни след началото на месеца - на 12 юли КЕВР официално приема искането на"Булгаргаз" и обявява по-високата на природния газ със задна дата, което е нарушение на закона, подчерта Добрев. И посочи рецидив в тези действия на енергийния регулатор - с около две седмици закъснение бе обявена цената и за месеците март, май и юни.

"За догодина освен азерския договор, друг газ няма. В следващите години България няма 3 милиарда кубика газ (колкото е сумарното годишно потребление на страната ни - бел. ред.), а 1 милиарда. Тоест две трети от консумацията в България трябва да бъде прекратена, ако не бъдат предприети спешни мерки", подчерта Добрев. И призова - властта да излезе с ясен план за излизане от кризисната ситуацията с доставките.

Газът може да скочи с 32%, но хората да са спокойни, зове Николов

Газът може да скочи с 32%, но хората да са спокойни, зове Николов

Предстои решение на КЕВР, ако направите детайлен преглед на това, което се случва на пазара в Европа