България получи уверение от ЕК, че ще получи финансиране за техническото обезпечаване на 110-те километра по българо-турската граница, по които няма изградена ограда. Това заяви от Брюксел министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев, цитиран от БНТ.

По думите му заедно с Фронтекс България ще разработи специален софтуер за въздушно наблюдение с камери и сензори, които да подпомагат работата на граничните полицаи. Демерджиев посочи, че това е пилотен проект, който може да се използва като пример и от други държави.

Предвиждаме да се направят камери, сензори, въздушно наблюдение - всичко това да се свърже общо и да бъде ръководено от софтуер, който да подпомага граничните полицаи. Към момента няма подобен аналог на нашата граница, мисля, че една такава система значително ще подобри нивото на сигурност в пъти, поясни министърът.

Демерджиев уточни, че ЕК не планира да финансира изграждането на ограда по границата с Турция.

Министърът добави, че е разговарял с изпълнителния директор на Европол Катрин Де Бол за изграждането в България на координационен център с представители на всички държави и Турция за борба с международния трафик на мигранти.

Той изтъкна, че има промени в позициите на Австрия и Нидерландия относно приемането на България в Шенген. Според него Австрия подкрепя действията на България в опазването на външната граница на ЕС, а Нидерландия е склонна да се откаже от исканията си за доклад по Механизма за сътрудничество и проверка.

Демерджиев е оптимист за влизането на България и Румъния в Шенген до края на годината, като уточни, че за разделяне на двете страни не може да става дума.

Демерджиев: Опитите за нелегално влизане в страната са се увеличили с 40%

Демерджиев: Опитите за нелегално влизане в страната са се увеличили с 40%

Няма европейска граница, която да не бъде пробита