Нидерландия вероятно ще се откаже от искането си за нов доклад за напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка. Страната беше поставила това условие за вдигане на ветото си за присъединяването ни към Шенген, съобщи БНР.

Според източник на националното радио Нидерландия ще се съгласи да изчака доклада през юли за върховенството на закона във всички членки на Европейския съюз.

БНР уточнява, че доклади по мониторинговия механизъм за България не се правят от 2019 година, когато те са прекратени от Европейската комисия, но наблюдението над страната ни още не е отпаднало, тъй като все още няма позиция на страните членки.

ЕК: Нечестно е да се поставят нови изисквания пред България и Румъния за Шенген

ЕК: Нечестно е да се поставят нови изисквания пред България и Румъния за Шенген

Комисията е в готовност да отпусне средства за границата ни с Турция

Националното радио посочва, че разширяването на Шенген е сред приоритетите на шведското председателство на Съвета на ЕС, но то не желае да поставя краен срок, като не трябва да очакваме и решение на предстоящия Съвет "Правосъдие и вътрешни работи" на 9 и 10 декември.

БНР отбелязва също, че от началото на председателството си Швеция е имала многобройни контакти с България и с Румъния, а също така и с тези, които имат резерви за членството им в Шенген - Австрия, според която пространството за свободно движение "не работи" и Нидерландия, която е само против България. Според източници на медията, част от причините за спирането ни за Шенген са повече от "вътрешно, а не европейско политическо естество" и при такива случаи за едно председателство става доста трудно да разреши проблеми в дадените страни.

България в Шенген - втората половина на 2023 г.

България в Шенген - втората половина на 2023 г.

Гърция ще ни посредничи и ще се опита да промени мнението на Авствия и Нидерландия