Няма правилен начин да се проведе дебата за присъединяването ни към ЕРМ 2. Това сподели финансовият министър Владислав Горанов на годишна среща на властта с бизнеса. Промените, свързани с тази мярка, минавали през единствено легалния начин - през Народното събрание. Присъединяването към еврото необратимо ни включва в процеса на вземане на решения, по думите му. Противници на идеята той вижда в проруските партии. Все пак според него има повече позитиви от приемането на еврото.

България ще влезе с този курс и бордът ще отпадне, когато еврото замени лева, категоричен бе той. Нищо друго няма да се случи, подчерта той.

Според Владислав Горанов сме по-добре от много държави в централна Европа.

За финансовия министър предизвикателствата пред бизнеса ще останат същите и през тази година, както и през 2019 г. Лихвите не могат безкрайно да останат такива, предупреди той бизнеса. Това е предизвикателство за финансист номер едно. Освен това в сферата на данъците той каза, че те обикновено се променят в посока надолу, а не в посока на повишаване. Докато е финансов министър се закани да харчим толкова, колкото изкарваме и да имаме балансиран бюджет.

За предстоящата икономическа криза, финансовият министър е оптимист. Демографският фактор е предизвикателство, но той не може да бъде променен с фискални стимули, отсече Горанов. Нито едно дете не трябва да се ражда заради икономически стимули, обяви още той. Освен това примерите на държавите, които въвели такива стимули, показвали, че нямало особена промяна в демографската ситуация. Финансовият министър посочи, че плодовитостта у нас не е намаляла, а майките ги нямало.

Данъчната политика можела да реши проблема с неравенствата, каза още той. Затова Владислав Горанов отсече, че отмяната на плоския данък не стои на дневен ред пред кабинета.

2020 г. ще е не по-лоша от 2019 г., а защо не и по-добра, прогнозира той.