В последните години има едно много малко подобряване на демографската картина в страната, но то не е достатъчно, заяви вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин по време на парламентарния контрол.

Мерките за подобряване на демографската картина били набелязани в демографската стратегия. Ключът, според него, бил в повишаване на жизнения стандарт на хората. Амбицията на министър Калфин било демографската стратегия да стане парламентарен въпрос.

В момента учени от БАН я преглеждали, за да може на есен тя да стане част от дневния ред на парламента. Годишно щяла да се обсъжда демографската картина в страната.

Обществото ни изразходва един значителен ресурс за подпомагане на децата, каза Калфин. Близо 1 милиард лева са детските помощи по различни мерки.
Той е готов да подкрепи мерките, предлагани от червените за подпомагане на отглеждането на деца.

"Всички партии в парламента и извън парламента са наясно с тежката демографска ситуация в страната. Това трябва да е приоритет за кабинета", коментира лидерът на БСП Михаил Миков. Червените останали с впечатление, че редица други въпроси занимавали политиците.

Около 40% от българското население ще бъде над 65 години след известно време, по мнението му. Демографската ситуация у нас била и най-тежката в ЕС. Приоритетно трябвало да се осигурят средства за мерки за преодоляване на демографските проблеми.

Корнелия Нинова смята, че няма резултат от стратегиите и концепциите, които се изготвят. Малко над 67 000 са родените бебета през 2014.

За 2020 се очакват с 25 000 деца по-малко. Време е да се предприемат конкретни мерки, категорична е червената депутатка.

БДЦ, ПФ и БСП са се подписали под проект за насрочване на разискване по демографските проблеми. Слави Бинев също е притеснен от демографските проблеми и мерките за младежката безработица.

"Над 70-80 000 души напускат страната годишно", изтъкна патриотът. Според него трябва да има дебат в НС, където да се набележат нужните мерки.

Социалният министър подчерта, че е доволен, че следващата седмица ще има дебат по темата и представи данни. От 2001-2011 с малко над половин милион е намаляло населението. За този период малко над 100 000 се оказва, че са напуснали страната ни.

За да не напускат младежите държавата, по мнението на министър Калфин, трябва да се даде престижно образование и перспективи за младежта. Той иска да се осигурят места в детските градини за децата, за да са спокойни майките за кариера и в същото време да имат условия да си гледат децата.