Демократи за Силна България подкрепят призива на БККС (Български културен клуб Скопие) за включването на гражданите от двете страни на границата в общо честване на църковните празници.

Става въпрос за: 2 май - 1000 години от създаването на Охридската архиепископия; 11 май - денят в който почитаме църковно Св.Св.Кирил и Методий славяно - бъларски просветители; 27юли - денят на Св.Седмочисленици и Успение на св. Климент Охридски, за което Македонската църква покани официално БПЦ на Св.Климент Охридски.

"Подкрепяме настояването на македонските българи за общо служение на честванията, с което да се сложи край на схизмата тегнеща над братята ни в Македония. Напомняме, че Охридската Архиепископия освен доказателство за общото ни минало, е и политически акт на чужд владетел извършен при падането на българската държава под византийска власт. Най-големите символи на единоначалието на двете църкви са Св.Цар Борис - Михаил Покръстител и Светите Седмочисленици, развили църковната и книжовна дейност по негова воля", допълват ДСБ.

Те обясняват, че "тъй като не бяха проведени общи чествания на 2-ри май, на които да се сложи край на страховете от невярно историческо интерпретиране на Охридската Архиепископия от македонска страна, както и на съмненията към БПЦ в лоялност към Руската православна църква превърнала се в хибридно оръжие, призоваваме чествания да се случат на 11 май - денят, в който почитаме църковно Св.Св.Кирил и Методий и 27юли - денят на Св.Седмочисленици и Успение на Св.Климент Охридски."

Според ДСБ, "отлагането на признаването на МПЦ застрашава напрежението да се прехвърли отвъд църковните проблеми, превръщайки се в лост за възпирането на евроатлантическия път на Македония и дестабилизация на Балканите. То поставя БПЦ в непосилната за нея роля едновременно да не задоволява очакванията на българския народ за бързи и решителни действия, но и засилване на противопоставянето ѝ с други сестрински църкви."