Проектът "Изграждане на инсталация за комбинирано производство на енергия в София с оползотворяване на RDF отпадък", за който Столична община иска да поеме дълг от 130 млн. лева, е опасен за здравето на софиянци и финансово неизгоден, смятат от Демократична България. 

Те настояват изпълнението му да бъде решено с референдум сред гражданите на София, проведен след предоставяне на изчерпателна информация от страна на СО и реален публичен дебат. Събирането на подписи в подкрепа на местната гражданска инициатива "За чиста София без изгаряне на отпадъци" започва на 8 май.

Демократична България счита, че инсталацията е "изградена на базата на вече остаряла, неефективна и несъобразена с действащото екологично законодателство технология, и концепция по принцип, значително ще повиши нивото на фините прахови частици в София, което и сега редовно в пъти надминава допустимите стойности. Отделяните в процеса на изгаряне диоксини са с доказан канцерогенен ефект."

Според тях, "допълнително замърсяване ще дойде и от превоза по градските улици на десетки хиляди тона токсична котлена пепел и шлака годишно. В резултат ще бъде повишена заболеваемостта на софиянци и влошено качеството на средата на обитаване в целия град."

Опозиционни партии не искат нова фабрика за обработка на RDF отпадък

Опозиционни партии не искат нова фабрика за обработка на RDF отпадък

Проектът ще струва на общината 67 млн. евро

Допълват, че според Закона за управление на отпадъците, нaмaлявaнeтo нa oтпaдъцитe, пoвтopнaтa им yпoтpeбa, ĸoмпocтиpaнeтo и peциĸлиpaнeтo ca c пpиopитeт пpeд изгapянeтo. В нарушение на закона, инсинераторът ще изгаря отпадъци, от които 55% могат да се рециклират и 20% да се компостират. Това ще направи невъзможно достигането на заложените в пакета от мерки за кръгова икономика на ЕК изисквания за оползотворяване на отпадъците.

Гражданската инициатива "За чиста София без изгаряне на отпадъци", учредена от Демократична България, дава възможност на всички софиянци, да се обърнат към Столичния общински съвет със следните искания:

Столичният общински съвет да вземе решение за провеждане на референдум на основание чл. 17, ал. 2 от закона за общинския дълг със следния въпрос: "да бъде ли изградена на територията на столична община инсталация за изгаряне на битови отпадъци, финансирана чрез поемане на общински дълг в размер на 130 млн. лева?".

Да приеме необходимите решения за привеждане на управлението на отпадъците в София в съответствие с политиките на европейския съюз за постигане до 2030 г. на 65% рециклиране на битови отпадъци, 75% рециклиране на отпадъци от опаковки и до 10% депониране.

Да въведе задължително поименно гласуване на общинските съветници на заседанията на столичния общински съвет.

Социалистите в столичния общински съвет не искат боклук в ТЕЦ "София"

Социалистите в столичния общински съвет не искат боклук в ТЕЦ "София"

Липсата на инсталация за горене на RDF и пропуснатите ползи на година възлизат на около 50 милиона лева

Организаторите допълват, че "столичани, чието здраве ще бъде пряко засегнато от работата на инсталацията и ще връщат заема с данъците си в продължение на десетки години, могат да подкрепят гражданската инициатива с подписа си на пунктовете пред Народния театър "Иван Вазов" и метростанциите "Сердика" и "СУ "Климент Охридски" от 8 май от 18 до 20 часа.