"Демократична България" призовава правителството за незабавни мерки и кандидатстване в Банковия съюз. "Изключителен шанс за нас самите - за да осигурим независим и по-качествен надзор върху банковата ни система и по-ефективно разрешаване на възможни кризисни ситуации", смятат от обединението.

Те обясняват, че след фалита на КТБ през 2014 година, всички парламентарни партии, включително сега управляващите, заявяват при Президента, че приемането на България в Банковия съюз, е приоритет. Силно се притесняват, че този приоритет е подменен, за да се обслужват интереси на влиятелни кръгове.

Правителството рискува да изпрати България в последния коловоз на ЕС и да извади страната от свободния свят, с всички последствия от това. "Не можем да позволим правителството и БНБ да провалят цялата държава, заради лични интереси", коментират те.

"Демократична България" вярва, че възможно най-бързото присъединяване на България към Банковия съюз, е в интерес на българските граждани и фирми.

Това членство ще осигури по-евтин достъп до кредити и капитал, както и по-големи от днешните възможности за интегриране в общото стопанско пространство на Европейския съюз и оттам по-бързо от сегашното сближаване в стандарта на живот, смятат те.

Демократична България  иска силен европейски контрол за законност

Демократична България иска силен европейски контрол за законност

Кабинета Борисов обича европейските пари, но не обича европейските правила, обясни Атанас Атанасов

От обединението обясняват, че като приоритет за българските граждани, възможно най-бързото присъединяване на България към Банковия съюз няма никаква връзка с присъединяването към еврозоната, която е друг ключов приоритет за страната. И двата приоритета са изключително важни. По отношение и на двата важи принципът, че колкото по-скоро се осъществят, толкова по-добре за българите.

Те допълват, че се възприема напълно ненужната риторика, обясняваща как единият от тези приоритети трябва да изчака изпълнението на другия, по напълно неясни и нямащи връзка с интереса на българските граждани причини. Те виждат в това част от кампания по подмяна на този интерес и от опитите по-нататъшното интегриране на България в сърцевината на Европейския съюз - Еврозоната и Банковия съюз - да бъде дерайлирано.

В "Демократична България" са убедени, че бързата интеграция на България в Банковия съюз не съдържа сериозни дългосрочни рискове за българските граждани и фирми.  

Те призовава всички партии да настояват за влизането на България в Банковия съюз и да заявят ясна позиция по този ключов за страната въпрос.