С писмо до Димитър Радев, Управител на БНБ, Демократична България настоява да се оттегли номинацията на Радослав Миленков за поста подуправител на БНБ и да се обяви публичен конкурс.

Според тях, тази номинацията показва пореден опит от страна на управляващата коалиция за извършване на зле обмислени назначения в УС на БНБ.

Бързото присъединяване на България към Банковия съюз и Еврозоната е стратегически национален приоритет. Неговото постигане обаче зависи от изпълнението на решителни реформи, включително и в практиките, и в персоналния състав на управителните органи на финансовите регулатори - БНБ и КФН, обясняват те.

Предлагат Радослав Миленков за подуправител на БНБ

Предлагат Радослав Миленков за подуправител на БНБ

Той ще замени подалия оставка Димитър Костов

Оставката на Димитър Костов от поста подуправител, ръководещ Банковия надзор, както и тази на председателя на Комисията по финансов надзор, създават възможности персоналният състав на двата регулаторни органа, отговорни за стабилността на финансовата система, да бъде попълнен с подходящи нови личности.

От Демократична България смятат, че изискванията към номинираните за членове на управителните органи на финансовите регулатори лица следва да са: компетентност, независимост, отговорност, прозрачност в действията, безупречна професионална и лична репутация, споделяне на общо европейските ценности и амбицията за бързо членство на България в Банковия съюз и Еврозоната, диалогични и уважавани от сектора личности, разпознаваеми в обществото.

Най-добрият начин за постигането на тази цел е изборът на титуляр за позицията да се осъществи чрез публичен конкурс, в който водещи качества да са доказан професионализъм и независимост от властта и от поднадзорните лица. Само така ще се гарантира, че КТБ няма да се повтори, допълват те.

Оставката на подуправителя на БНБ изглежда политически и професионално коректна

Оставката на подуправителя на БНБ изглежда политически и професионално коректна

Обмислял напускането си още от 2018 г.

В писмото си, Демократична България коментират, че:

Днес, Вашата номинация на Радослав Миленков за подуправител на БНБ с ресор "Банков надзор", показва пореден опит от страна на управляващата коалиция за извършване на зле обмислени назначения в УС на БНБ.

Повече от всякога Банков надзор има нужда от независима от властта и проблемните банки личност, която е доказала през годините, че има смелостта да взема решения за оздравяване на сектора, особено когато са в ущърб на олигархията лица.

Предвид близостта на г-н Миленков с финансовия министър Горанов и обслужваното от него статукво, имаме основание за съмнения относно автономността на неговите бъдещи решения. Това ще бъде от огромно значение само след броени месеци, когато трябва да се изпълняват препоръките на ЕЦБ за оздравяване на проблемни банки.

Напомняме, че кариерата на Радослав Миленков в периода 2003-2011 минава през ПИБ, една от проверяваните в момента банки. Първо като финансов директор, а по-късно и член на УС на кредитната институция, която не премина успешно стрестеста от 2016 година и не изпълни в тяхната цялост предписанията на БНБ за увеличение на капитала.

Г-н Миленков показва неспособност да защити публичния интерес в качеството си на Председател на УС на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ), който назначава и контролира дейността на синдиците на обявената в несъстоятелност КТБ.

Припомняме, че ФГВБ е най-големият кредитор на КТБ след изплащане на гарантираните влогове на вложителите. Под вещия "надзор" на ФГВБ за повече от три години от масата на несъстоятелността на КТБ са осребрени под 10% от активите и едва 11% от одобрените вземания. Синдиците на банката често се държат като адвокати на кръга около Бойко Борисов и Делян Пеевски, в опитите му да сложи ръка върху активите на КТБ. Пресен е случаят с "Дунарит".

Въпреки всички скандали около дейността на синдиците на КТБ, г-н Миленков не показа никаква воля те да бъдат сменени или да им бъде потърсена каквато и да била отчетност.

Номинацията на г-н Миленков потвърждава тезата на Демократична България, че процесът на овладяване на финансовите регулаториот кръгове близки до тези, отговорни за присвояването на активите на КТБ, е навлязъл в своя финален етап. Това днес се случва с Вашето активно съдействие.

Не е случаен фактът, че парламентът даде само три дни за номинация, което показва предварителен сговор около кандидатурата. Тази блиц операция е още една проява на коалицията ГЕРБ-ДПС. Без благословията на Борисов, Цветанов, Доган и съответно без гласовете на депутатите от Герб и ДПС - тази сделка не може да се реализира.

Демократична България призовава Димитър Радев да не се поддава на политически натиск и да оттеглите номинацията на Миленков, защото само така ще може да се защити независимостта на БНБ в "най-важната й роля на финансов регулатор на банковия сектор, гарант за запазване на стойността и целостта на спестяванията на милиони българи, спечелени с честен труд".

За Демократична България публичен конкурс е здравословната практика по целия свят.

Правителството препоръча оставката на Ралица Агайн

Правителството препоръча оставката на Ралица Агайн

Според Горанов НС разполага с достатъчно хипотези, за да освободи зам.-шефа на КФН