Позицията на българското правителство е, че заместник-председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Ралица Агайн, която ръководи управление "Застрахователен надзор", трябва да понесе отговорността си за случилото се покрай фалита на "Олимпик" и доброволно да освободи заемащия от нея пост.

Това каза финансовият министър Владислав Горанов на брифинг в Министерски съвет, след среща в Министерски съвет, организирана по искане на премиера Бойко Борисов. 
Припомняме, тази сутрин стана ясно, че главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил проверка на КФН по казуса "Олимпик".

Прокуратурата влиза в КФН

Прокуратурата влиза в КФН

Проверят се действията на КФН във връзка с фалита на "Олимпик"

Той опроверга всички появили се информации в медийното пространство, че българският кодекс за застраховане предвижда клоновете на юридически лица, осъществяващи застрахователна дейност на територията на ЕС, да внасят вноски в един от Гаранционните фондове, който служи за покритие на щети при липса на застраховка "Гражданска отговорност" и липса на установен причинител.

По думите на Горанов в българското и европейското законодателство липсва основание и тъй като подобни вноски не е следвало да бъдат правени, така че застрахованите в компанията "Олимпик" да могат по някакъв начин да се удовлетворят от Гаранционните фондове на територията на Република България.

 6 души протестираха по казуса "Олимпик"
Обновена

6 души протестираха по казуса "Олимпик"

Българите вече имат търпимост

Българските граждани, които имат вземания, заради не приключили застраховки - малко под 10 милиона, според изчисления на Комисията за финансов надзор (КФН) - автоматично стават кредитори на гръцкия фонд и на дружеството в Гърция по несъстоятелност, изтъкна Горанов и добави, че държавата ще вземе мерки.

Стана ясно, че в 14:00 ч. представители на българското правителство ще се срещнат с кипърския посланик в Министерство на външните работи.
Горанов посочи, че на срещата ще бъдат поставени няколко основни въпроса, за които ще се изисква съдействие от кипърската държавата. "Какъв е статусът на ЗК "Олимпик" в Кипър и по какъв начин се прекратява застрахователното дружество в Кипър.

200 000 автомобила у нас остават без гражданска отговорност
Обновена

200 хиляди коли остават без гражданска в петък заради фалирал застраховател

Кипърското застрахователно дружество "Олимпик" фалира

Ако дружеството се прекратява в Кипър поради несъстоятелност, то българските граждани ще имат право да получат компенсация от Кипърския фонд за обезщетяване. Ако дружеството се прекратява на друго основание, българските граждани, които имат подобни застрахователни вземания, ще трябва да се удовлетворят от масата на несъстоятелността, такива каквито са процедурите при общата несъстоятелност, категоричен бе финансовият министър.

Горанов изтъкна, че ако дружеството "Олимпик" се прекратява в Кипър, то българската държава ще ангажира Кипърско адвокатско дружество, което е специалист по Кипърското търговско право, да представлява българските кредитори в Кипър.

Той припомни, че още през месец май лицензът на застрахователното дружество е отнет и дотук свършва приносът на КФН, издавайки забрана за сключване на нови полици на територията на Република България от това дружество.

Горанов посочи, че липсва информация към Министерство на финансите, към правителството и Комисията за бюджет и финанси към Народното събрание за последствията от отнемането на лиценза в Кипър.

"В този смисъл намираме много пропуски в управлението на заместник-председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Ралица Агайн, която ръководи управление "Застрахователен надзор" и българският парламент има достатъчно хипотези, с които би могъл да я освободи от длъжност", обясни финансовият министър.

Наши и кипърски експерти да решат казуса с "Олимпик"

Наши и кипърски експерти да решат казуса с "Олимпик"

Вицепремиерът Екатерина Захариева поиска съдействие от посланика на Кипър у нас

Финансовият министър видя и пропуска на КФН, че не е обърнала внимание на по-ниските цени на ЗК "Олимпик", които застрахователното дружество е предлагало на българския пазар.

Той отрече и всякакви спекулации, че българският закон в момента дава възможност или предвижда задължение за сметка на Българския гаранционен фонд.

Горанов обеща, че занапред ще се търсят законодателни промени и ще се настоява пред ЕК за изменения в Моторната директива за по-бързото и придвижване. Чрез нея се предвиждат в такива ситуации националните гаранционни механизми да изплащат веднага компенсации на засегнатите лица и да регресират застрахователните гаранционни фондове на държавата членка.

Борисов обеща помощ на ужилените от "Олимпик"
Обновена

Борисов обеща помощ на ужилените от "Олимпик"

Премиерът иска промени в европейското законодателство

Той посочи още, че два милиона евро от Кипърската гаранционна компания се преведени в Българския гаранционен фонд, който се управлява от Гаранционния фонд в България. Те обаче не могат да се разделят на българските граждани, защото са недължимо внесени от кипърската компания и вероятно ще се върнат в масата на несъстоятелността на дружеството.

Припомняме, 200 000 българи останаха без задължителната застраховка "Гражданска отговорност" заради фалита на кипърското застрахователни дружество "Олимпик". Те трябва да сключат нова полица с друго дружество от 18 август, събота. От МВР обявиха, че ще дадат "известен" гратисен период на водачите, които са "изгорели" от фалита на дружеството. Ако пътните полицаи установят водач с полица към "Олимпик", "в първите няколко дни" те само ще предупреждават, без да пишат сурови актове.

От Комисията по финансов надзор (КФН) пък обявиха, че финансовите щети на българските водачи вследствие на фалита на застрахователя са около 9.35 милиона лева. Щетите са по-ниски, заради сключването на полици на разсрочено плащане.