За незабавна среща между наши и кипърски експерти по случая "Олимпик" настоя външният министър Екатерина Захариева, съобщиха от МВнР.

Правителството препоръча оставката на Ралица Агайн

Правителството препоръча оставката на Ралица Агайн

Според Горанов НС разполага с достатъчно хипотези, за да освободи зам.-шефа на КФН

Искането за изясняване с кипърските експерти дойде след спешната среща по-рано през деня при премиера Бойко Борисов по повод фалиралото застрахователно дружество "Олимпик". При фалита над 200 000 клиенти на компанията в България останаха без застраховки, а мнозина поискаха държавата да покрие щетите.

Борисов обеща помощ на ужилените от "Олимпик"
Обновена

Борисов обеща помощ на ужилените от "Олимпик"

Премиерът иска промени в европейското законодателство

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева прие в сградата на Външно министерство (МВнР) посланика на Република Кипър Мариос Кундуридес. Тя настоя за незабавна среща на експертно ниво между представители на Комисията за финансов надзор (КФН) и кипърското финансово министерство.

"Засегнати са много хора, а все още нямаме официална информация от кипърската страна относно процедурата, по която ще бъдат изплатени обезщетенията. Надяваме се да я получим във възможно най-кратък срок", каза Захариева.

Пред посланика на Кипър вицепремиерът заяви, че българската държава планира да помогне на засегнатите български граждани. "Готови сме да изпратим веднага експерти от КФН в Кипър, както и да приемем ваши специалисти в България", каза министърът на външните работи на България.

Целта на подобни визити е да се изясни проблема и да се намери спешно път за разрешаването му, допълни Екатерина Захариева. Подобни указания българският външен министър даде по-рано днес и на българското посолство в Република Кипър.

Пострадалите в катастрофата с автобус на „Тракия“ остават без обезщетения

Пострадалите в катастрофата с автобус на „Тракия“ остават без обезщетения

Автомобилът на обвинената е със застраховка към „Олимпик“

На разговора в Министерството на външните работи присъства и председателят на Комисията за финансов надзор Карина Караиванова, която информира посланик Кундуридес за запитването до кипърското финансово министерство. Документът е изпратен на 7 август 2018 г (когато става ясно, че кипърската фирма остава без лиценз - б.р.), но до момента все още не е получен отговор.

 6 души протестираха по казуса "Олимпик"
Обновена

6 души протестираха по казуса "Олимпик"

Българите вече имат търпимост

Посланик Кундуридес увери вицепремиера, че ще съдейства за организирането на среща и изясняването на детайлите по случая. "Не политиците, а хората са на първо място, затова нашите две правителства трябва да направят всичко възможно, за да решим този въпрос", заяви той.

На финала на срещата с посланика на Р Кипър министър Захариева отбеляза, че отношенията ни с Кипър са отлични. Тя се надява на съдействие от страна на посланик Кундуридес, за по-бърза реакция.

Българските шофьори губят 9.35 млн. лв. заради фалита на "Олимпик"

Българските шофьори губят 9.35 млн. лв. заради фалита на "Олимпик"

Заради сключването на полици на разсрочено плащане

Припомняме, на срещата при премиера Борисов от правителството препоръчаха заместник-председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Ралица Агайн да подаде оставка за фалита на "Олимпик". Тя ръководи управление "Застрахователен надзор" в КФН. Искането бе представено от финансовия министър Владислав Горанов на брифинг в Министерски съвет, след срещата при Борисов.

По-рано сутринта стана ясно, че главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил проверка на КФН по казуса "Олимпик".

Междувременно на малоброен протест пострадали от фалита на кипърския застраховател поискаха компенсации заради загубените си застраховки.

Над 200 000 българи останаха без задължителната застраховка "Гражданска отговорност" заради фалита на кипърското застрахователни дружество "Олимпик". Българите са заставени от родните закони да сключат нова полица с друго дружество от 18 август, събота. От МВР обявиха, че ще дадат "известен" гратисен период на водачите, които са "изгорели" от фалита на дружеството. Ако пътните полицаи установят водач с полица към "Олимпик", "в първите няколко дни" те само ще предупреждават, без да пишат сурови актове.

Ден по-рано - на 19 август премиерът Бойко Борисов заяви, че държавата ще помогне с каквото може на ужилените от фалита на "Олимпик". Още тогава бе обявена среща с министъра на финансите Владислав Горанов и ръководството на Комисията за финансов надзор по казуса "Олимпик".