"Демократична България" наблюдава с тревога посещенията в Русия на президента Радев и особено това на премиера Борисов. Резултатите от тях потвърждават техни съмнения за зависимост и скрити ангажименти, поемани от няколко правителства назад. "Не виждаме и реални надежди за скорошна истинска диверсификация на енергийните доставки за българския пазар, за което добрите новини продължават да идват не от София или Москва, а единствено от Брюксел", коментират на своята интернет страница от обединението.

Те виждат остра и продължаваща надпревара между ГЕРБ и БСП кой ще бъде по-послушен на руския президент Путин.

Според "Демократична България", предсрочното сваляне от власт на Борисов през 2013 г. е оставило траен енергиен страх у премиера и управляващата и сега коалиция, на енергийно зависима България. Целта на сегашното посещение на Борисов е да получи политическа подкрепа за оставане на власт, унижавайки и себе си, и България, обясняват те.

По време на съвместната пресконференция, премиерът дълго се извинява на Путин за неясно каква вина на България за влошаването на двустранните отношения, сякаш България, а не Русия е анексирала Крим. "Срамната сцена на неприкрито подмазване завърши с ангажимент за възраждане на Големия шлем, едно от ключовите предизборни обещания на БСП", допълват от обединението. 

С "васал на Путин" демократите изпратили Борисов към Москва

С "васал на Путин" демократите изпратили Борисов към Москва

Този акт на измяна на държавната ни политика, изглежда още по-унизителен, обясняват от обединението

 

"Демократична България" настоява:

Да бъде поставен въпросът за намаляване цената на природния газ за България, така че да бъде сравнима с цените, на които Москва доставя газ за Германия и други страни.

Вместо да се търси безпринципна колаборация с Кремъл, българските власти остро да поставят въпроса за хибридната война и да поискат ненамеса във вътрешните работи на България.

Българското правителство да не поема никакви ангажименти нито по отношение на връзка с "Турски поток", нито по отношение на АЕЦ "Белене" предвид досегашния опит, който показва, че накрая българските данъкоплатци плащат стотици милиони за илюзорни пясъчни кули.

Да бъдат изградени планираните, но изкуствено забавяни интерконекторни връзки на българската преносна мрежа, с цел реална диверсификация на доставките на газ и нефт в интерес на българските потребители.

За "Демократична България", по-лошо от това да си васал, е да си унизен васал. Те искат Борисов да подаде оставка, а българските граждани виждат пълното разголване на механизмите на енергийната колонизация в действие. 

Три шамара за Борисов

Три шамара за Борисов

Русия, Унгария и Македония унизиха българския премиер