Властта се кани да събере между 1.5 и 2 млрд. лв. повече от българското население, които да разпредели през следващата година за още експлоатация на властови механизми. Това показват изчисленията на Демократична България, с които лидерът на ДСБ Атанас Атанасов откри днешния брифинг на коалицията.

Важно е как се управляват парите у нас. Близо 2 млрд. повече пари искат да съберат от хората, да ползват в предизборната година. Защо трябва да се вдига данъчната тежест върху населението, когато се твърди, че има пари, пита Атанасов.

Работодателите притеснени от тайни преговори за промени в осигуряването

Работодателите притеснени от тайни преговори за промени в осигуряването

Настояват за среща с министър-председателя и още двама министри

Според Владислав Пенев новата данъчна тежест ще стане с вдигане на осигурителните прагове, здравните вноски, увеличаване на максималния осигурителен праг.

Повишаването на максималния осигурителен праг удря върху тези хора, които се надяваме да останат и да работят тук. Това са хората с легални доходи, които не са част от сивата икономика. Тези хора трябва да ги пазим като писани яйца, защото на тях разчитаме за националния просперитет, каза Пенев.

Работодателите против нови здравни вноски

Работодателите против нови здравни вноски

Според тях не трябва да се наливат пари преди реформа

Според Момчил Якимов от екипа за малки и средни предприятия на Демократична България мотивът за отказ от реформи е дошъл още през 2010 г. от бившия и настоящ премиер Бойко Борисов.
Той каза, че когато вали дъжд покрив не се ремонтира. Това беше основанието да не се предприемат реформи в тази следкризисна година. От тогава няма реформи, поясни Якимов.

По думите на Христо Иванов се отказват реформи в здравната, съдебната, финансовата система - всички те се превръщат във възпаления, които се ползват да се противопоставят големи групи гласоподаватели. Докато не започнем да разграждаме този модел, българското общество ще живее с усещане, че има много мръсни тайни, които убиват хора - дори като им изяждат бъдещето, каза Иванов.

Един от начините за това усещане е липсата на прозрачно управление на финансите. Първо да има реформи. След това да се мисли дали трябва да се покачват данъците, смята бившият правосъден министър Христо Иванов от служебния кабинет "Близнашки" и в началото на кабинета "Борисов-2".

Правителството отчете резерв от 10,3 млрд. лв. и дълг от 23,5 млрд. лв. за 2017 г.

Правителството отчете резерв от 10,3 млрд. лв. и дълг от 23,5 млрд. лв. за 2017 г.

Разходите се повишават заради повече социални и здравноосигурителни плащания

По думите на Якимов, максималният осигурителен доход в страната се отнася към най-ниските доходи и осигуровки като 1:5 или 1:6-7. Пенсиите на тези пенсионери трябва да са платени от нашите деца и внуци. Това ще предизвиква популистки партии да спекулират кога с повишение на минималната работна заплата, кога - с пенсионните тавани. Сега е същото - взимани са високи доходи и системата не може да ги плати, каза Якимов.

По думите му, с увеличаване на здравната вноска започва събиране на още едни пари и замяна на регламентирани услуги за заплащане с нови децентрализирани услуги.

От 2020 г. е заложено увеличаване такса смет за населението. Хората трябва да плащат пари за депониране, вместо за рециклиране, каза Якимов.

Според него въвеждане на толсистемата е правилна крачка, но тези пари трябва да заменят бюджета на АПИ, който е около 620 млн. лева. Това е буфер за провеждане на реформи, а не за тяхното отлагане, смята Якимов.

Бизнесдама изнасилена и убита в Русе

Бизнесдама изнасилена и убита в Русе

Жертвата е административен директор на местна телевизия

На брифинга бе изразена съпричастност към близките на убитата в Русе журналистка Виктория Маринова.

Атанас Атанасов: Системите за сигурност в страната са на ръчно управление

Атанас Атанасов: Системите за сигурност в страната са на ръчно управление

Психодиспансерът в Русе не е близо до мястото, където е открита журналистката, заяви той