Демонстрираната самонадеяност, че БСП непременно печели, че няма друга възможна развръзка вместо да мотивира хора, които се колебаят и не са привърженици на ГЕРБ, ги отблъснала. Това мнение изрази пред БНТ бившият депутат от БСП и член на Висшия съвет на партията Янаки Стоилов.

Според него някои поведенчески стереотипи са дали възможност БСП да бъде атакувана за действия по-назад във времето. Според него са пропуснали възможността да спечелят, за да превърнат намеренията и думите в действия.

С 5,45% ГЕРБ би БСП на предсрочния вот

С 5,45% ГЕРБ би БСП на предсрочния вот

В 44-то НС влизат още Обединени патриоти, ДПС и "Воля"

Янаки Стоилов призна, че в началото на кампанията БСП е стояла по-добре и изглеждало, че тя ще финишира първа. Към финала на кампанията обаче тази ситуация се е променила поради допуснати грешки в хода й.

Социалистът е на мнение, че най-голямата част от хората са решили, че изборите няма да променят радикално ситуацията. Това попречило за формиране на силен протестен вот, който да изведе БСП на предни позиции.

По думите на Янаки Стоилов БСП са увеличили почти двойно резултата си на парламентарните избори в сравнение с гласувалите за нея през есента на 2014 г. след оставката на Орешарски. Стоилов отчете, че изминалите избори са били най-оспорваните от последните години.