Много реформи и проектозакони, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, както и що се касае до изготвянето на редовен бюджет - това ще са първите приоритети на евентуалният нов кабинет, коментира Денков след продължилата около 4-5 минути среща между ПП/ДБ и президента.

Ще има и приемственост между някои служебни министри и евентуалните бъдещи такива, отговори на въпрос на News.bg той.

"Естествено е там, където се работи добре, където има напредък, да се продължи и да се потърси развитие. Има успешни министри, но има и такива, които не са се справили със задачата си", каза народният представител, без обаче да уточни кои точно служебни министри са успели да постигнат задачите си и кои не.

Денков освен това "нямал идея" откъде идва напрежението по отношение на службите за сигурност.

Радостин Василев напусна ПП, пусна запис и му сложиха охрана

Радостин Василев напусна ПП, пусна запис и му сложиха охрана

ПП били отговорни да бъдат единствената преграда пред ГЕРБ, а предали избирателите си

"Този запис бе разтълкуван напълно превратно. Всъщност службите трябва да служат на България. Затова цялата идея е ръководството им да не се избира само от Министерския съвет, затова преди години е прехвърлено към президента. Тази конструкция работи добре, докато служебните правителства не станат по-дълги от редовните. (...) Не казвам, че това задължително е лошо, но казвам, че няма как изпълнителната власт да работи нормално, без да работи заедно със службите".

Има два варианта, които да се разгледат - при избирането на ръководни кадри за службите да има равна отговорност между изпълнителната власт, т.е. Министерския съвет, и парламента, или между МС и президента, посочи опциите Денков.

Асен Василев: Заставам зад думите си - службите ни са пробити

Асен Василев: Заставам зад думите си - службите ни са пробити

Властта за ПП/ДБ не е самоцел