В управлението има съществена промяна, дори маркирана в сглобка. Това заяви премиерът акад. Николай Денков преди заседанието на Министерски съвет.

Той обясни, че днес правителството ще одобри Меморандум за сътрудничество с Асоциация "Прозрачност без граници". Документът е продължение на основната линия за противодействие на корупцията, ще даде възможност да се пренесе ноу-хау и практически системи и решения за добро управление.

Денков посочи, че през последните 8 месеца България се отлепи от корупционното дъно, което обитаваше през годините на прехода. Много интереси на недосегаемите от закона бяха засегнати от прекъснатите корупционни схеми и мерките за прозрачност на публичните харчове. Това е причина за постоянните атаки към кабинета и към част от неудобните министри, които се засилиха като атаки за наближаващата корупция, каза Денков.

По думите му борбата с корупцията трудно пробива път заради дребни скандали и дезинформация. Денков даде няколко примера за антикорупционни победи - спрени са порочни инхаус поръчки за около 800 млн. лв., прекратени са схемите на ГКПП "Капитан Андреево", спечелена е битката за Пловдивския панаир, сложен е край на източването на хазната за пътни ремонти, промени са начина, по който се разпределят средствата за спорта, въведена е прозрачност във ваучерите за обучения, вкарана е нова формула за регулация на цените на лекарствата, спрени са старите схеми за източване на НЗОК, направена бе конституционната реформа.