Беше отчетено, че първата реакция на институциите е била добре координирана - областните управители, кметовете дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", военните, както знаете, се включиха още първата вечер. Това позволи да не се стигне до по-сериозни ситуации. Това заяви пред журналисти премиерът Николай Денков след заседанието на областния кризисен щаб във Враца, свикан заради щетите от проливните дъждове в последните дни.

По думите му рискът е овладян, благодарение на преценката за контролираното изпускане на язовирите и къде да се насочи техниката.

Министър-председателят увери, че непосредствената опасност и рисковете вече намаляват. Той предупреди, че все пак още трябва да се внимава за населените места по-надолу по поречията, където известно време може да се очаква покачване на водите. По всичко изглежда, че най-критичният период е преминал, допълни той.

Сложна остава ситуацията с пороите и наводненията в Северозапада

Сложна остава ситуацията с пороите и наводненията в Северозапада

Бедствено положение в общините Враца, Криводол и Хайредин

По думите на Денков трябва да се опишат щетите, да се съберат заявките от хората и да се задвижи механизмът за изплащане на компенсации максимално бързо, но като се съблюдават всички контролни механизми, за да няма злоупотреби. Подпомагане може да бъде получено по опис на нанесените щети - до 1512 лв., за увредени уреди - до 2500 лв., чрез безплатен обяд за нуждаещите се и чрез Агенцията на заетостта могат да бъдат наети хора, които да се включат в почистването на улици и дворове, като военнослужещите вероятно ще се оттеглят от тази дейност утре.

Ситуацията след дъждовете в София се нормализира

Ситуацията след дъждовете в София се нормализира

Продължават отводяването и почистването

Успоредно с това трябва да започне подготовка на проекти за възстановяване на мостове и улична настилка. Още утре започват първите срещи в тази връзка на вътрешния министър Калин Стоянов, който е ръководител на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет

"Ясно е, че ситуацията изисква приоритетно насочване на средства", каза още Николай Денков.

По-късно от пресцентъра на Министерския съвет разпространиха информация за посещението на премиера във Враца, Монтана и в райина на Хайредин. По думите му правителството възнамерява да финансира проекти с цел превенция на бедствия регулярно, а не само по време на кризи. Денков е възложил на вътрешния министър Калин Стоянов да разработи ясна и прозрачна методика за оценка и приоритизиране на исканията към междуведомствената комисия. "Много е важно тя да работи постоянно, като започнем да отстраняваме проблемите от най-рисковите места", подчерта министър-председателят на заседанията на областните кризисни щабове във Враца и Монтана.

С кметовете по места и с областните управители Николай Денков е обсъдил възможностите за предприемане на повече действия за предотвратяване на подобни кризисни ситуации. Той е категоричен, че правителството ще води регулярен диалог с местната власт, за да бъдат предприети конкретни мерки като почистване на речните корита и изграждане на диги, където е необходимо.

Министър-председателят е разгледал на място пораженията върху инфраструктурата в село Хайредин и последиците от бедствието в наводнена местна кравеферма. Заради планирано изпускане на язовир Огоста снощи там са били превантивно евакуирани обитателите на девет къщи, а също така стада със селскостопански животни. Днес вече всички са отново в домовете си.

Той бе придружаван от началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, директора на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Александър Джартов и заместник-министъра на околната среда и водите Петър Димитров.

По информация на bTV от утре се отмена обявеното бетствено положение за територии на три общини в област Монтана.

За изказването на Денков пред медиите в Монтана съобщава и bTV. Министър-председателят е заявил, че с отпуснатите преди 2 години на "Държавна консолидационна компания" средства за ремонти на язовири въпросните ремонти не са извършени и не е ясно къде са отишли парите.

"Ролята на областните управители е била много важна, защото те са координаторите, които могат да обединят всички служби, но от друга страна всички казват, че попадат от криза в криза и между тях не се прави нищо, за да се преодолеят проблемите за следващия път - както недостатъчните средства във Фонда за бедствия и аварии, така и средствата, които преди 2 г. се оказа, че не можем да ги намерим в бюджета. Те бяха дадени на ДКК за ремонтите на язовирите", обясни той.

По думите на министър-председателя най-критична е била ситуацията снощи в Монтана и Враца. Денков каза още, че в последните няколко дни е имало доста голяма опасност за населените места и за хората в тях, но тя вече е предотвратена.

"Стойността на щетите в област Монтана тепърва ще се изчисляват. Всички превантивни мерки да се вземат, говорим за много сериозни средства, сигурно сумата ще стигне до 1 млрд. лв., които не могат да се отпуснат от днес за утре", обясни Николай Денков.