Народният представител от РЗС Емил Василев разпространи декларация до медиите след публикация в два вестника по негов адрес. В тях  се твърди, че той е бил агент на контраразузнаването и е разработвал немски фондации, както и политически фигури. Предоставяме ви отговорът на Василев с почти минимална редакторска намеса.

Заявявам най отговорно пред цялото българско общество, че незабавно ще подам оставката си като народен представител и безвъзмездно ще прехвърля цялото свое движимо и недвижимо имущество на онова лице, което публично застане и предостави дори едно нефабрикувано доказателство, че:

  • 1.Бил съм агент на специалните служби.
  • 2.Разработвал съм президента Желев и Анастасия Мозер.
  • 3.Имал съм протекциите или поне да съм се познавал с покойния вътрешен министър Николай Добрев.  
  • 4.Баща ми е бил полковник, от която и да било специална служба по времето на Тодор Живков.

Абсурдно е подобни грозни компромати да се заявяват като политически новини от първа страница, категоричен е Василев. Според него поръчката, реализирана чрез приближени до ГЕРБ жълти вестници, е очевидна. Тези медии (вестниците „Телеграф" и „Монитор" - бел.ред.) по думите на депутата от РЗС са спонсорирани от една фактически фалирала банка, крепена с държавни помощи от управляващите.

Що се отнася до безотговорните писания по отношение на уважавани в целия свят немски политически фондации, че са били разработвани от българските специални служби в навечерието на приемането на страната ни в ЕС, ползвам случая да поднеса извинения лично на посланик Матиас Хьопфнер, а чрез него и на правителството на ФРГ, макар и името ми да е замесено без мое знание и противно на обективната истина, продължава Василев.

Той изразява и притеснението си за от факта, „че без да си дават сметка за последиците управляващите от ГЕРБ раздухват международен скандал".

Подобно поведението е абсурдно и антидържавническо. Нито една конюнктурна политическа цел за омаскаряването на опозиционен политик не може да се постига с цената на международния авторитет на родината, твърди още политика и продължава с думите  За тях сякаш се отнася казаното на Исус от кръста: „Отче! Прости им, понеже не знаят, що правят".

В заключение Емил Василев посочва, че се надява Министерство на външните работи незабавно да опровергае безотговорните и неподкрепени с никакви доказателства медийни спекулации.