Липсата на кворум скара народните представители преди изслушването на финансовия министър Асен Василев. Само 106 народни представители се регистрираха в пленарна зала на законодателния орган. Въпреки това Василев отговаря на техните въпроси, след проведеното заседание на Министерски съвет. Изслушването се провежда по настояване на социалистите.

Депутатът от ДПС Йордан Цонев коментира казуса насред приемането на първо четене на предложенията на МС. Той се заяде с процедурното предложение, което направиха колегите му от парламентарната група на БСП за България - изслушването на Асен Василев да се излъчва по БНТ, като запита дали "червените" дали не искат и изслушването на финансовия министър да се излъчи и по CNN.

Искрен Митев от ПП-ДБ също разкритикува БСП, като запита социалистите къде е лидерът им Корнелия Нинова, която толкова много настоявала за изслушването на Асен Василев.

Росица Кирова все пак като зам.-председател на Народното събрание взе решението Асен Василев да бъде изслушан, въпреки липсата на кворум. Георги Свиленски от БСП заяви, че няма да прочете мотивите защо финансовият министър трябва да бъде изслушан и призова Кирова да даде, ако иска и 2-3 часа почивка и да направи нова проверка на кворума. "Господин Василев, няма ли да ви е обидно да говорите през празната зала", обърна се Свиленски към финансовия министър.

Финансовият министър Асен Василев увери, че няма проблем да отговори на въпросите на депутатите, колкото и да са те в пленарна зала на законодателния орган. Росица Кирова се позова на думите на Василев и обяви, че открива дебата по изслушването на финансовия министър. Така дори и със 106 регистрирани народни представители, а и защото правилника на парламента го позволява, Кирова подкани да се прочетат мотивите за изслушването на Асен Василев.

От БСП повдигнаха въпроса за разпределението на парите за общините.

Позицията, която предлага правителството с Бюджет 2024 е, че кметовете знаят най-добре какво да направи с парите. Не е работа на Министерство на финансите да налага на кметовете да направят едно или друго. Това заяви финансовият министър Асен Василев по време на изслушването си в Народното събрание.

Василев изтъкна, че малките общини ще получат повече средства за сметка на големите общини, за да не изсмучат ресурса. Ако се говори за независимост на общините и децентрализация, отговорността трябва да отиде при кметовете, които са най-близо до хората, коментира финансовият министър.

Той увери, че няма резервирани пари за нито една община. Общината има право да допълва проектите си до 1 март, но ако законодателят реши - можело да се удължи срокът. Няма предпочитания за общини и всяка община, която не си е попълнила лимита от проекти, може да попълва, докато не достигне своя лимит, уточни Василев.

По думите му много е важно ресорните комисии да установят дали разходите, които правят държавните ведомствa, са целесъобразни - не една торба за МРРБ, една торба за Министерство за здравеопазването, една торба с пари за Министерство на транспорта, а конкретен проект за какво се изразходват средствата.

 МФ опроверга Нинова: Изпратили сме писма до всички общини

МФ опроверга Нинова: Изпратили сме писма до всички общини

777 инвестиционни проекта от 255 общини са внесени до днес