Законопроект за въвеждане на 6-месечни винетки от 31 март 2016 година са внесли в деловодството на Народното събрание депутатите Мартин Димитров и Петър Славов от Реформаторския блок, съобщиха от РБ.

Законопроектът на Димитров и Славов за изменение на Закона за пътищата предвижда и изравняване на отстъпките, които понастоящем се предоставят от цените на винетките за тежкотоварни МПС и тези на леките автомобили.

Шестмесечната винетка, която логично ще бъде по-евтина от годишната, би била от полза на голяма част от хората, които използват автомобилите си сезонно, или пък през есенно-зимния сезон не пътуват извън населеното си място. Годишната винетка ощетява въпросната част от шофьорите, понеже те са длъжни да плащат за услуга, която не ползват през близо половината от годината.

В мотивите си народните представители отбелязват, че предложенията им са свързани с предстоящото увеличение на цените на винетните стикери. Според тях, предложените текстове следват логиката „караш-плащаш“, представена от членове на Министерски съвет, според която поддръжката на републиканската пътна мрежа трябва да се заплащат от тези, които я ползват, а не да се дофинансира съществуващия дефицит от данъците на всички данъкоплатци.

Сред промените, предложени от Мартин Димитров и Петър Славов, са за леките автомобили да бъдат въведени същите отстъпки, каквито има и за тежкотоварните МПС.

В момента тежкотоварните автомобили, които отговарят на изискванията за екологичност евро 4,5, EEV и по-високи, ползват отстъпка от цената на винетния стикер. Според двамата народни представители би следвало тази отстъпка да важи и за леките автомобили, за да се премахне недопустимото дискриминиране на едни водачи спрямо други.