Народните представители Петър Славов, Мартин Димитров и Методи Андреев внасят в деловодството на Народното събрание проект за решение за принципна подкрепа на предложенията на Национална гражданска инициатива "Правосъдие за всеки". Това съобщават от Гражданския блок.

Инициативата е за радикална съдебна реформа, която гарантира независимостта на съда и ефективността и отчетността в работата на прокуратурата.

В проекта за решение се отправя препоръка към народните представители да съобразят предложенията на гражданската инициатива в законодателната си дейност. В случаите, в които се изискват промени в Конституцията от обикновено или Велико Народно събрание, те да бъдат съобразени, когато се изготвя законопроектът за изменение и допълнение на Конституцията и съответно при внасянето му с проекторешение за свикване на Велико Народно събрание.

Тримата народни представители настояват парламентът да изрази принципна подкрепа за гражданската инициатива. Те припомнят, че тя е внесена в началото на декември миналата година с подписите на над 5000 души. Законът за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление задължава органа, до който е отправена подписката, да разгледа инициативата в срок от 3 месеца. Славов, Димитров и Андреев изтъкват, че въпреки това подписката "отлежава" в деловодството на Народното събрание една година. До момента тя не е включвана в седмичната програма на парламентаристите.

Като член на парламентарната правна комисия Петър Славов многократно е настоявал пред нейния председател и членове законът да се спази и инициативата да не се бави повече.

Той коментира, че през последния месец сме чули от кандидатите за президент на почти всички парламентарно представени сили, в това число и на достигналите до балотаж, че искат съдебна реформа. Те уверявали, че държат на гласа на гражданите и одобряват румънския модел за работа на прокуратурата. Затова Славов е на мнение, че сега е време да потвърдят думите си като приемат този проект за решение и реално включат предложенията в своите бъдещи инициативи. Той смята, че това трябва да стане независимо дали ще бъдат проекторешения за свикване на Велико Народно събрание, или нещо друго.