Възможност за узаконяване на незаконните постройки предвиждат промени в Закона за устройство на територията, внесени от депутати от преди Великденската ваканция. Легализирането на незаконните постройки да може да става, ако собствениците платят 30% от строителната стойност на незаконния обект, съобщи БНР.

В мотивите на вносителите се казва, че трябва да бъдат премахнати "негативите, които генерират кметовете на общини, тъй като процедурите по премахване на незаконни постройки водят след себе си както тежки административни проблеми, така и проблеми от социално естество".

Според депутатите, които предвиждат узаконяване на незаконни постройки, предвидената санкция е достатъчно висока, за да не поощрява незаконното строителство.

Според главния архитект на София Здравко Здравков отпадането на думата "узаконяване" от правния мир през 2001 година е било правилно решение.

"След 2000-а година думата "узаконяване" изчезна от правния мир и възможностите, които се даваха с поредица от амнистии да се узаконява незаконно строителство - тази практика беше преустановена. Липсата на възможности за узаконяване дисциплинира доста строителството не само в София, но и в страната. Когато знаете, че няма ред, по който да си узаконите сградата и тя ще бъде съборена, подхождате доста по-внимателно, отколкото в ситуация, в която реално очаквате поредната амнистия.

И жандармерия пази събарянето на незаконни къщи в кв. "Факултета"

И жандармерия пази събарянето на незаконни къщи в кв. "Факултета"

В столичния квартал постоянно идват пришълци

Такава възможност не би трябвало да бъде давана, категоричен е архитект Здравков.

Припомняме, периодично както в София, така и в други градове се бутат незаконни постройки. В общинските бюджети ежегодно се предвиждат средства за подобна дейност.

Багери срещу незаконни постройки в пловдивския кв. "Столипиново"

Багери срещу незаконни постройки в пловдивския кв. "Столипиново"

Има засилено полицейско присъствие по време на акцията заради опасност от ескалация на напрежението