Левицата настоява да не бъде превръщано правото на избор на гражданите в задължение с готвените промени в Изборния кодекс, разглеждани на второ четене в пленарна зала.

Аргументите против задължителното гласуване, регламентирано още в параграф 1 в Законопроекта за изменение и допълнение на Изборния кодекс, представи Янаки Стоилов. Според него това е част от „концептуален спор”. Текстът предвижда  гласуването да е задължително, да се извършва лично от избирателя и да представлява изпълнение на гражданския му дълг.

Радан Кънев не е съгласен да е като стара мома, търсеща млади избиратели

Радан Кънев не е съгласен да е като стара мома, търсеща млади избиратели

По време на дебатите за задължителното гласуване

Янаки Стоилов изтъкна, че за пръв път след приемането на Конституцията изборът на гражданите от тяхно право се превръща в задължение.

„Аз виждам само една причина в тази промяна”, заяви Стоилов и визира предстоящия референдум. По думите му по този начин парламентът прави опит да обезсмисли избора на гражданите при произнасянето им на референдум.

„По същество и с оглед на последователността на действията – това предложение трябва да се отхвърли”, категоричен бе Стоилов. Депутатът бе категоричен, че „ние на тази въдица не трябва да се хващаме”. „Вие правите още един опит – след като се въведе задължително гласуване – реално се стремите да намалите броя на гласуващите, заедно с техниката да се гласува срещу всички се дава възможност да се увеличат гласовете, които подлежат на преразпределение”, алармира Стоилов.

Според независимия Велизар Енчев вносителите на тази поправка потъпкват първо българската Конституция и след това мнението на българските граждани.

Нека първо да чуем мнението на българските граждани преди да превърнем едно право в задължение”, заяви Енчев, който подкрепи колегата си от ляво Янаки Стоилов. Той посочи, че задължително гласуване има в повечето държави в Латинска Америка, Азия, където доскоро е имало диктаторски режими, както и две европейски държави, една от които е Гърция. 

„Страшно ми е странно, че по време на дебатите нито един народен представител не постави темата за задължителното гласуване и намаляването на държавната субсидия за партиите, получили над 1%”, заяви Енчев. Той каза, че ако бъде запазен сегашният закон за политическите партии, то парламентарно представените партии ще се превърнат в „партийни касички”, тъй като в момента за един глас партиите получават субсидия от 11 лева.

Велизар Енчев подкрепи заложеното в подписката на Слави Трифонов за даден глас субсидията да е от 1 лев. Той също настоя това задължение да отпадне. „Да оставим на българския народ да избере”, апелира Енчев.

Четин Казак от ДПС бе категоричен, че това противоречи на Конституцията и посочи, че подобен запис веднага би бил отменен от Конституционния съд. Той припомни българска народна поговорка, изказана и от премиера: „Насила хубост не става”.