Не мога да приема да се държим като стара мома, която си търси млади избиратели с пари по насилствен път. Това каза съпредседателят на Парламентарната група на Реформаторския блок (РБ) Радан Кънев по време на дебатите в пленарна зала и разглеждането на второ четене на промените в Изборния кодекс.

Радан Кънев заяви, че надали има по ясен пример за огромната пропаст, издълбана между българските граждани и българския политически елит, от днешното обсъждане в пленарна зала и от вниманието към темата за Изборния кодекс. 

Аз тази зала толкова пълна отдавна не съм я виждал и съм сигурен, че скоро няма и да я видя”, коментира Радан Кънев. Той посочи, че сигурно ще бъде удължено и работното време, на което председателят на парламента Цецка Цачева веднага репликира, че днес няма да има удължаване на работното време заради заседания на комисиите следобед.

Депутати от опозицията се обявиха против задължителното гласуване

Депутати от опозицията се обявиха против задължителното гласуване

Право щяло да се превърне в задължение

Ние се занимаваме по насилствен законодателен път да задължим българските граждани да запълнят огромната пропаст между нас и тях – пропаст, която е наш грях”, категоричен бе Кънев. По думите му с това предложение народните представители се опитват да създадат доверие като задължат хората да им вярват и така хора, които не им вярват, притеснени от определени санкции, да отидат и да гласуват.

Радан Кънев опроверга аргументите „за” задължителното гласуване, като посочи, че депутатите ще бъдат неприятно изненадани от по-високия резултат на ДПС. Кънев обясни, че именно това е един от аргументите за въвеждането на задължително гласуване - да се намали резултатът на ДПС, защото „техните избиратели гласували под строй, а нашите не били”. 

Другият аргумент, който Кънев обори, бе, че със задължителното гласуване ще се намали купеният вот. Според Кънев „това е меко казано да се слага каруцата пред коня”. Радан Кънев коментира, че щял да е много щастлив, ако само ДПС купува гласове, но по думите му вот купуват български партии, които сега искат да увеличат своя електорат. Той бе категоричен, че не приема аргумента да подкупят българските избиратели с техните собствени пари.

Депутатите отхвърлиха предложението за прекратяване на дебатите по параграф 1 от законопроекта, с който се регламентира задължителното гласуване. 
От гласували 181 народни представители, „за” бяха 90, „против” – 79 и 12 се въздържаха.