Специална работна група, съгласувана с всички парламентарни групи, ще започне работа още следващия вторник. Работата е спешна и ще бъде върху поправките в Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси.

Това съобщи депутатът от БСП Татяна Дончева, цитирана от БНР.

Седмица преди да излезе поредният доклад на ЕК вече се знае, че съдържа критики за отлагането на закона. Освен това има и критики за липса на резултати срещу организираната престъпност и корупцията, за липсата на присъди по знакови дела.

Припомняме, миналата седмицата депутатите гласуваха удължаване на срока за подаване на декларации за конфликт на интереси.

Дончева уточни, че действието на закона за конфликт на интереси не е блокирано и поправките ще бъдат направени възможно най-бързо.

Според Татяна Дончева поправки са необходими, тъй като не може да се вкарат 5 000 души в затвора, които са публични длъжности. В този си вид законът предвиждал именно това.

„Заради доклад ,заради мониторинг, заради ЕК. Заради какво?", попита Татяна Дончева и допълни:

„Има един неща, които се основават и на здрав разум. Става въпрос за живи хора. Има някаква пълна шизофрения в обществото. Ние се лашкаме от една крайност в друга крайност с оглед на това какво пише в доклад. Никой не гледа това, което сме приели."