Представители на правителството се възползват от дупка в закона, която забранява на министрите и заместниците им да получават допълнителни възнаграждения от участие в бордовете на държавни и общински дружества, но не и на членовете на политическите им кабинети. Тези опасения изразяват народните представители Петър Славов, Мартин Димитров, Вили Лилков и Методи Андреев.

В тази връзка те внасят серия от въпроси към премиера и 20-те министри относно назначенията на членове на политическите им кабинети в бордовете на държавни и общински дружества.

Четиримата народни депутати искат да узнаят дали членове на политическия кабинет към министъра участват в съвети, комитети, одитни комитети, комисии, работни групи, органи на управление или контрол на търговските дружества с държавно или общинско участие в капитала, органи на управление или контрол на фондове, сметки и други, които не са юридически лица, или органи на управление и контрол на юридическите лица, създадени със закон или вътрешноведомствен акт. Те питат колко са тези и лица и къде участват.

На второ място народните представители искат да разберат дали въпросните лица получават възнаграждение под каквато и да било форма, какъв е неговият размер и как е определено то.

Във въпроса си те напомнят, че забраната за министрите и заместниците им е въведена през 2012 г. след силен обществен и граждански натиск с промяна на Закона за администрацията.

В питането си четиримата депутати изтъкват, че от друга страна, в сега действащата уредба в Закона за администрацията правело впечатление, че за членове на политическите кабинети не е налице такова ограничение. Те смятат, че не се предполага за членове на политическите кабинети да има подобно изключение, т.е. да е налице двойствен режим спрямо тях в сравнение с режима спрямо съответния министър.