Две парламентарни комисии се събраха на късно заседание, за да обсъдят темата с ГМО по европейските въпроси и по земеделието. Кирил Петков представи новата позиция на МС, че страната ни ще бъде Въздържал се.

Един от основните ни брандове е, че земеделието ни е чисто от генни модификации, посочи той. Това е правилното в този момент, обясни той. Даниел Петров от Възраждане попита дали е обсъждана позиция Против. За мен Въздържал се не е категорична позиция, изтъкна депутатът.

Кирил Петков пък обясни, че не става въпрос по принцип за ГМО. Въздържал се е позиция на неподкрепящ, но пък изслушваме прогреса, по мнението му. Росен Костурков пък поиска на следващо заседание да се чуят експертите. По-кресливата част от обществото ни надделявало над по-умните, по мнението му.

Драгомир Стойнев от БСП изтъкна, че това е поредния цирк. До 12.00 часа правителството беше За, припомни той. В 14.00 часа министърът бил в НС да защити позицията За, сега има промяна в позицията. Социалистът пита какво се е случило в този период, че да си смени МС позицията. Той защити по-кресливата част от обществото, както ги определи по-рано Костурков и подчерта изразените по-рано днес опасения на сектора. Този начин, по който работи правителството е изключително вреден, смята Стойнев. Според него под натиска на опозицията МС е променил позицията си.

Кирил Петков сподели, че е доволен от решението на кабинета, но пък успехът имал много бащи. В ПП имали същите опасения, каквито днес бяха изразени. Иван Иванов от БСП иска НС да гласува решение за категорична позиция на страната ни по темата. По думите му доста от страните членки имат опасения, каквито и земеделските асоциации.

Десислава Танева от ГЕРБ обясни, че на практика двете комисии няма какво да гласуват. Но дебатът трябва да продължи.

ИТН алармира, че кабинетът подкрепя ГМО храните
Обновена

ИТН алармира, че кабинетът подкрепя ГМО храните

От правителствения пресцентър отрекоха твърденията