Страхопочитанието на българските депутати към главния прокурор Сотир Цацаров е видно през време на целия му мандат, през изслушванията в Народното събрание. Много рядко се вижда българските депутати да са толкова покорни и единомислещи.

Това коментира Иван Брегов от Института за пазарна икономика (ИПИ) по повод номинацията на Сотир Цацаров за нов председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). 

ГЕРБ и "Обединени патриоти" излъчват Цацаров за шеф на КПКОНПИ
Обновена

ГЕРБ и "Обединени патриоти" излъчват Цацаров за шеф на КПКОНПИ

Това стана ясно на брифинг в Народното събрание

"Определено фигурата на все още действащия главен прокурор прави депутатите единни. Но зад всичко това не знам дали не стои огромен страх, защото знаем, че нашата политическа класа съвсем не е безупречна по отношение на имуществото си.

Медиите и специално разследванията на Антикорупционния фонд и на "Биволъ" показват, че проблеми има, а тези проблеми с тяхното имущество не излизат от прокуратура, идват от външни източници", изтъкна той пред БНР. 

Цацаров на изслушване при НФСБ

Цацаров на изслушване при НФСБ

Разговорът с досегашния главен прокурор ще е утре

"Към БСП през последните две седмици гледа цялото общество и то с особено внимание. Една от причините е дали ще подкрепят президента Радев за едно противопоставяне за избора на Иван Гешев, но това не се случва. Към момента БСП са доста пасивни. По отношение на процедурата за КПКОНПИ, срокът тече и нищо не им пречи да представят алтернативна кандидатура на ГЕРБ и т. нар. патриоти, но не го правят, което ги поставя в една много смешна позиция - превърнали се в една казионна притурка на ГЕРБ", допълни още той.

Главният прокурор може, ако поиска, да събере всичко за живота на един български гражданин, изтъкна Брегов и предположи, че Цацаров е събрал нужната му информация за живота на тези, които ще го избират за новия пост.

Цацаров на изслушване при НФСБ

Цацаров на изслушване при НФСБ

Разговорът с досегашния главен прокурор ще е утре

"Въпросът е дали всичко събрано е оформено като едно обвинение и дали е в рамките на обвинителен акт или е една вътрешна проверка, или е в някоя папка в прокуратурата и може би в момента се събира. Тук изскача проблемът с това знаем или не какво прави главният прокурор и по адрес на кого. Вторият проблем е знаем ли как си тръгва настоящият главен прокурор от прокуратурата - какво завари, какво оставя, какво реши, какво не реши. Няма институция в българската държава, която да му поиска сметка какво е правил за тези 7 години", подчерта Брегов. 

"Цялата ситуация с избора на главен прокурор започва да прилича на търсене на наследник. Това започва да се предава по линия на това кой най-много одобрява действащият главен прокурор и, ако не променим нещо, така ще бъде - и Гешев ще посочи своя приемник".

"Мисля, че "страхуват" действащата политическа класа в България и това ги прави толкова обични от целия български политическия ред. След това обаче имаме един особен феномен - и КПКОНПИ трябва да бори хора, които упражняват високи политически длъжности, и прокуратурата. До този момент, посочете ми един осъден от ГЕРБ или отнето имущество на някой висш български държавник. Няма такъв!", изтъкна анализаторът.