Депутатите от НФСБ ще изслушат номинирания за шеф на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Сотир Цацаров.

В партията не е обсъждана номинацията му, която бе обявена вчера от ГЕРБ и ВМРО. Това стана ясно от коментара на Валери Симеонов.

Партията тепърва ще реши за Цацаров. Разговорът с досегашния главен прокурор ще е утре. 

ГЕРБ подкрепили Симеонов заради трайна парламентарна практика

ГЕРБ подкрепили Симеонов заради трайна парламентарна практика

Има вакантно място, което се полага на Обединените патриоти, смята Дариткова

По-късно Симеонов отново коментира, че утре партията му ще реши подкрепя ли Сотир Цацаров. За него Емил Димитров в лично качество застанал зад номинацията на досегашния главен прокурор. Няма решение за Цацаров, Емил Димитров си го е подкрепил, категоричен бе Симеонов.

Ревизоро на свой ред посочи, че не е разговарял с НФСБ. Настроенията били такива, че всички били зад Цацаров, по мнението му. Той излъчил Цацаров в ролята си на "синя каска".

Първият ден от болничните остава платен, отсече Борисов
Обновена

Първият ден от болничните остава платен, отсече Борисов

Премиерът отказва да се наказват истински болните заради тарикатите

За идеята да не се изплаща първия ден от болничните Симеонов каза, че след като премиерът е казал, че няма да има такова предложение, значи няма да има. Няма да се откажем толкова лесно, закани се лидерът на НФСБ.

Партията готви законодателни изменения за затягане на контрола върху издаването на болнични. Промените щели да са общи. Не трябвало да си затваряме очите за огромната корупция в сферата.

Припомняме, идеята първият ден от болничните да не се плаща беше представена след среща между ГЕРБ и Обединените патриоти в лицето на Каракачанов и Симеонов.

От думите на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова стана ясно, че се мисли за изключения, като например за майките на деца и болнични вследствие на трудови злополуки. Тя коментира идеята с думите: "Няма 100% справедливост".

От ДПС бяха категорични, че не подкрепят анонсираното предложение, тъй като според тях това е скрито увеличение на осигурителната вноска.

От своя страна синдикатите също остро нападнаха идеята и предупредиха, че ако тя бъде приета, те ще поведат хората на протест.

Заради критиките към идеята първият ден от болничните да не се заплаща, Обединените патриоти отрекоха те да са нейни автори и подчертаха, че това било идея на ГЕРБ и по-конкретно - на финансовия министър Владислав Горанов. Той обаче отрече твърденията и заяви, че така и не е ясно кой е предложил първият ден от болничния да е за сметка на болния.

От Българската търговско-промишлена палата пък приветстваха идеята за неплатен първи ден от болничните. Според тях работодателите не трябва те да се натоварват с нито един ден болнични.

От КТ "Подкрепа" изразиха готовност да напуснат НСТС и да организират масов национален работнически протест. Учителите също заплашиха с национален протест и затваряне на училища, ако дебатът не бъде спрян.

Сагата приключи вчера - 19 ноември, когато премиерът Борисов каза, че първият ден от болничните остава платен.