Депутатите приеха с прегласуване волеизявлението на кандидата за премиер Пламен Николов, с което той се отказва от номинацията за поста по лични причини, с което мандатът, приет от "Има такъв народ" се приема за неизпълнен.

В гласуването участваха всички парламентарни групи без ИТН, които обявиха това още в началото на заседанието и напуснаха пленарна зала.

"За" гласуваха 106 депутати, против 67, един въздържал се.

ГЕРБ гласува "против" и това бе обявено предварително от трибуната от депутата Тома Биков.

ИТН отказа да гласува решението си за оттеглянето на Пламен Николов

ИТН отказа да гласува решението си за оттеглянето на Пламен Николов

И Ива Митева напусна пленарна зала

"Ако точката не се приеме, страната ще влезе в конституционна криза, намираме се в абсурдна ситуация, липсва мандатоносителят, липсва кандидатът за премиер, който се отказва по лични причини, за първи път в 140 годишна история на България, където са се заклели Петко Каравелов, Андрей Ляпчев и др. Стигнахме до момента, в който премиерът се отказал по лични причини, защото не искал да има дебат. Можехме лесно да стоим и да потриваме ръце и да ви вкараме в ситуация, от която има трудно излизане", каза мотивите той.

Биков съобщи, че ГЕРБ/СДС ще гласува против и ще позволи то да бъде прието, за да бъде приключен първият мандат, след това вторият мандат и третият мандат да приключи и да се отива на нови избори. Защото 46-то НС, подобно на 45-то НС, се проваля в най-важната си задача да излъчи правителство в момента на здравна криза, миграция, социална и икономическа криза", аргументира се Биков.

Ние не гласуваме, за да не покажем, че сте докарали нещата до много тежка ситуацията и ще участваме не в създаването, а в решаването на проблеми, категорични са от ГЕРБ.

Преди това стана ясно, че вторият председателски съвет не е постигнал обединение по процедурата по оттеглянето на Пламен Николов.

Тошко Йорданов: Всички са овъртолени като свински черва

Тошко Йорданов: Всички са овъртолени като свински черва

Зам.-председателят на ИТН трудно сдържа нервите си

В кулоарите на парламента заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова уточни, че председателят на парламента Ива Митева отказва да влезе в пленарна зала с аргумент, че застъпва тезата, че е достатъчно само уведомително писмо до президента.

По-късно стана ясно обаче, че отказали да подпушат текста са именно представителите на ГЕРБ/СДС.