10-годишна абсолютна давност за всички задължения ще спасява "вечния длъжник" у нас. Това приеха депутатите на първо четене, гласувайки изменения в ГПК. В момента липсва каквато и да е възможност едно физическо лице, когато не може да погаси своите изискуеми задължения, да започне процедура по фалит. Това води до все по-голямо затъване на длъжниците.

600 хил. български семейства са с дългове и има заведени процедури срещу тях.

У нас има въведени три и петгодишна погасителна давност, която обаче не е абсолютна. С всяко едно действие на кредитора, било то със завеждане на съдебно дело, било то с изпълнителното производство и с всяко действие на съдебния изпълнител, тази давност се прекъсва и почва да тече отново.

Така на практика, когато се продаде цялото имущество на длъжника само с една справка в изпълнителното производство давността продължава да тече, да се трупат наказателни лихви и разноски. Има случаи, когато почине длъжникът, кредиторът да има претенции към неговите наследници. Законопроектът гласи, че от момента, в който задължението стане изискуемо и изминат 10 години, то потребителят само с едно изявление може да уведоми кредитора, че давността е минала. Това означава, че дългове, които не са изплащани след

2007 г. и независимо дали се водят съдебни дела, или изпълнителни производства, ще се водят за погасени.

Според вносителите от ГЕРБ избраният 10-годишен срок нямало да накърни и интересите на кредиторите, тъй като той бил достатъчен за събиране на вземанията. Практиката показвала, че банките успявали да съберат задълженията си за 4-5 години и след това прехвърляли заемите на колекторските фирми.

Омбудсманът Мая Манолова приветства решението на законодателите. Дадохте ясен знак, че стоите на страната на обществения интерес, подчерта тя. Дяволът е скрит в детайлите, каза общественият защитник, като предупреди, че ще следи какво ще бъде прокарано между първо и второ четене.

Промените в ГПК дават възможност за започване на засилена работа срещу безобразията, които тровят живота на хората, коментира и в кулоарите на парламента Мая Манолова. Приетите промени днес щели да имат огромен ефект за хората.

По думите й това гласуване беше изключително важно. Добре е, че депутатите изоставиха за няколко часа партийно-политическите разправии и се съсредоточиха върху реалните проблеми на техните избиратели, коментира още Манолова.

Според нея, след като има такова съгласие по темата, няма как промяната да не се случи. Ефектът от тези изменения веднага щели да се усетят, по мнението на омбудсмана.