Пропадна днешното заседание на парламента, поради липса на кворум.

На два пъти председателят на парламента се опита да събере народните представители, но така и не успя.

"За всички е ясно, че в неделя предстоят на много места балотажи. При мен има постъпили много молби за отсъствие". Това заяви председателят на НС Цецка Цачева.

"Аз все пак се надявах на коректност от всички парламентарни групи да осигурят поне 50% от своите народни представители. Това не се случи, не събрахме кворум", допълни тя. Цачева посочи още, че днешният ден е доказателство за правилността на решението на управляващите преди изборите Народното събрание да излезе във ваканция. Според нея ако е имало пленарни заседания е щяло да има и други подобни
провалени работни дни на НС.

„На 30-ти приключват балотажите, надявам се идната седмица да заработим с нормалното темпо, което уверявам ви ще бъде достатъчно интензивно с оглед това, което ни предстои, а то е законът за бюджета за 2012 година", обясни парламентарният шеф.
Цачева каза още, че от парламентарната група на ГЕРБ са присъствали днес повече от половината депутати.

Всеки от народните представители има собствено чувство за отговорност, коментира от своя страна заместникът на Цачева Анастас Анастасов. „Явно някои хора си имат ангажименти", допълни той.
Попитан по-важни ли са изборите от законодателната дейност, той посочи, че не може да се прави такова сравнение.

Недоволна от провала на днешния пленарен ден се оказа социалистката Емилия Масларова. "Законите, които трябваше да се гледат на днешното пленарно заседание, са много важни, тъй като са свързани с бюджета", обясни тя.
Днес трябваше да се гледат промени в Закона за здравното осигуряване, на които червената депутатка е вносител.

"Тези закони трябва да бъдат приети или отхвърлени, преди разглеждането на бюджета. Ако останат за след бюджета, ще кажат бюджетът вече е приет и не можем да приемем вашите предложения", обясни Масларова.

Тя обаче бе лаконична в коментара си дали трябва да се завишат санкциите за отсъстващите депутати от заседание. "Мисля, че народният представител трябва да има право да си върши работата, защото неговата работа не е единствено в залата. За съжаление, така се представя работата на народния представител, че той трябва да стои само в залата и да натиска копчето", смята Емилия Масларова. Според нея депутатите отсъстват заради изборите.

„Както ГЕРБ организира избори, така организира и пленарни заседания, така управлява и България, така строи и магистрали - цялата работа е еднакво некомпетентна, затова нямаме и пленарен ден", заяви синият лидер Мартин Димитров.
90% от сините, по думите му, дошли днес в НС. Според него изборната ситуация не е оправдания за отсъствията на народните избраници. Ние имаме 33 балотажа, но както виждате сме на работа, подчерта Димитров.
Той не вярва по-строгите санкции да уплашат отсъстващите системно депутати. По думите на Мартин Димитров санкциите трябва да са морални. Трябва да има по-голяма стена на срама кой къде е ходил и кой какво е свършил, предлага синият лидер.

"Синята коалиция бяхме процентно доста добре представени в пленарна зала", доволна е депутатката от Синята коалиция Екатерина Михайлова. Според нея изборната кампания е причината за отсъствието на депутатите, като са отсъствали депутати от почти всички парламентарни групи.
Михайлова бе категорична, че основната работа на депутатите е законодателната. "Освен това те са и политици и имат работа във връзка с изборите, но когато има пленарно заседание, трябва да са в Народното събрание", смята Михайлова.