Депутатите отхвърлиха проект на решение за спиране на преговорите и действията по продажбата на оборудването предназначено за проекта АЕЦ "Белене".

Предложението бе внесеното от "БСП за България", като обаче 110 депутати гласуваха "против", а 14 се въздържаха. Така "за" проекторешението гласуваха 66.

От БСП предлагаха отмяна на възложените на министъра на енергетиката преговори с министъра на енергетиката на Украйна за продажба на оборудване, предназначено за АЕЦ "Белене". Предишното решение на Народното събрание бе от 6 юли 2023 г.

Отхвърлено бе и предложението преговорите и действията по продажбата на оборудването с дълъг цикъл на производство да бъдат спрени до последващо изрично решение на Народното събрание, взето след преценка на възможността оборудването да бъде използвано за нуждите и целите на АЕЦ "Козлодуй".

В дебатите се включиха предимно депутати от "Възраждане", БСП, но и от "Величие", чиито предложения и искания за оставката на председателя на ресорната комисия Делян Добрев, ГЕРБ, бяха подложени на подигравка като несъстоятелни, а и не по процедурния ред. 

Решението за преговори с Украйна бе определено като национално предателство и липса на мисъл за следващите поколения. От "Възраждане" дори иронично предложиха Украйна да бъде предложена за строител на централата, само и само тя да бъде построена. Чуха се и заплахи към депутатите, които бяха против, че всички рано или късно ще отидат в Белене. 

Енергийният министър има още 180 дни бонус в преговорите с Украйна за оборудването на АЕЦ "Белене"

Енергийният министър има още 180 дни бонус в преговорите с Украйна за оборудването на АЕЦ "Белене"

За да се продаде оборудването трябва решение на НС