Парламентарната група на "БСП за България" се обяви против и внася проект на решение за забрана продажбата на реактори от АЕЦ "Белене". Причината - може да потрябват за шести блок на АЕЦ "Козлодуй" заради повредения парогенератор, довел до изтичане на радиоактивни води.

Депутатът и зам.-председател на Народното събрание от БСП Драгомир Стойнев обясни пред журналисти, че от вчерашното изслушване на служебния енергиен министър Владимир Малинов е станал ясно, че няма опасност за природата и за гражданите в резултат на теча на радиоактивни води от АЕЦ "Козлодуй". Към настоящия момент ще бъде национално предателство, ако се продължат преговори за продажба на оборудването на АЕЦ "Белене" на Украйна, посочи Стойнев, според когото експерти трябва да направя анализ и да кажат дали може да се използва оборудването на "Белене" за нуждите на АЕЦ "Козлодуй".

Ако парогенераторите са съвместими, няма причина да се продава оборудването на "Белене", посочи Стойнев. Опасността да останем само с един блок, с постоянни годишни ремонти, опасността е много голяма; предупреди той и призова всички народни представители да подкрепят проекта на решение на "червените".

Драгомир Стойнев подчерта, че трябва да има производство на електрическа енергия от шести блок на АЕЦ "Козлодуй", а "не какво искат БСП, ИТН, ГЕРБ, ДПС, ПП-ДБ или "Величие". Всички политически партии трябва да ни подкрепят, защото това е важно за България, а не за БСП. Хубаво е просто преговорите да бъдат замразени, да се направи една експертиза и ако могат да се използват парогенераторите на "Белене", то тогава да не се продават, настоя Стойнев.

Припомняме, че през октомври 2023 г. кабинетът Денков се отказа от строежа на АЕЦ "Белене". Появи се предложението оборудването да бъде продадено на Украйна. То бе оценено на малко над 1 млрд. лв. Преговорите между България и Украйна за продажбата продължават.

МС позволи продажбата на трансформатор от Белене за АЕЦ "Козлодуй"

МС позволи продажбата на трансформатор от Белене за АЕЦ "Козлодуй"

Това ще удължи срока на експлоатация на 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй"