Спират шести блок на АЕЦ "Козлодуй" за изпълнение на планови превантивни ремонтни дейности поради неизправности на маслената система на блочния трансформатор 24/400kV (неядрената част на блока), както и индикации за пропуск на топлоносител в парогенератор, съобщават от пресцентъра на електроцентралата.

Блокът ще бъде спрян на 15 юни. Количеството на пропуска, на топлоносителя в парогенератор, е предмет на постоянен контрол, като към момента стойността му е по-ниска от съществуващите ограничения.

От електроцентралата обясняват, че спирането на шести блок е координирано с Електроенергийния системен оператор, като са отчетени товарът на националната енергийна система и наличието на достатъчно генериращи мощности в страната.

Спират VI блок на АЕЦ "Козлодуй" за ремонт на теч

Спират VI блок на АЕЦ "Козлодуй" за ремонт на теч

Официално съобщение от централата обаче все още няма

Съобщава се, че няма промяна в радиационната обстановка в работните помещения и на площадката на АЕЦ "Козлодуй". След ремонта шести блок ще бъде включен в енергийната система на страната.

Припомняме, че на няколко пъти шести блок на АЕЦ "Козлодуй" беше спиран заради изпълнение на планирани превантивни дейности, свързани с индикации за пропуск на топлоносител. Такива ремонти са направени през 2022 година и през 2023 година.

През 2022 година блокът беше спрян планово на 10 декември, след като в процеса на експлоатация бяха регистрирани индикации за пропуск на топлоносител в трети парогенератор. В края на октовмри, отново през 2022 година, енергоблокът пак беше спрян заради технически проблем в охладителната система на генератора.

През 2023 година той беше спрян на 15 април отново заради изпълнение на планирани превантивни дейности, свързани с индикации за пропуск на топлоносител.

Спират за ремонт шести блок на АЕЦ "Козлодуй"

Спират за ремонт шести блок на АЕЦ "Козлодуй"

Установен е пропуск в парогенератор, който не превишават нормите за безопасна експлоатация