Енергийният служебен министър Владимир Малинов до дни смята да внесе предложение в Народното събрание за промяна на предишното решение да се проведат преговори за продажба на оборудването, което страната закупи от Русия за изграждане на АЕЦ "Белене".

Това е необходимо, тъй като първото решение е гласувано със заложени срокове, които не са достатъчни, а и явно има промяна в ситуацията след аварията, възникнала в АЕЦ "Козлодуй".

Причината е, че има получен отговор от ръководството на действащата ни централа, че парогенераторите от Белене могат да бъдат използвани за евентуална замяна на това съоръжение в Козлодуй.

Това е последният отговор, който е получен в последните дни, но министър Малинов смята да възложи задълбочен анализ по темата, за да се даде конкретен и ясен отговор дали оборудване от неосъществения проект АЕЦ Белене може да бъде използвано в АЕЦ Козлодуй.

Преговорите с Украйна за реакторите от "Белене" активни

Преговорите с Украйна за реакторите от "Белене" активни

Може да вземем и повече пари

Владимир Малинов беше изслушан в Народното събрание по искане на ПП "Възраждане". В обосноваващото изказване депутатът от "Възраждане" Стоян Таслаков посочи, че решението за продажба на украинците на нашето оборудване е взето от най-антибългарския парламент, пренебрегвайки волята на българите, а от партията на Костадинов се съмняват, че продаваме оборудването само за да ни го препродадат след това отново на нас. Отделно на това трън в очите на депутатите от Възраждане се оказва и присъствието на американски технически лица в украинските делегации по оценка на състоянието на оборудването в Белене, въпреки че два пъти Владимир Малинов посочи, че американските служители са поканени като трета страна от украинската страна.

До този момент преговорите са стигнали до оценка на самото оборудване, като тепърва ще се изясняват финансовите параметри на евентуалната сделка, като се очаква и от украинска страна.

Тезите на "Възраждане", включващи и обръщения като "родни майцепродавци", "дребни мошеници и предатели", бяха подкрепени от Драгомир Стойнев от БСП, макар и основните му критики да бяха насочени предимно към това, че не е направена сметката дали наистина и ние не можем да използваме за АЕЦ "Козлодуй" от Белене.

МС позволи продажбата на трансформатор от Белене за АЕЦ "Козлодуй"

МС позволи продажбата на трансформатор от Белене за АЕЦ "Козлодуй"

Това ще удължи срока на експлоатация на 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй"