На заседанието на Министерски съвет днес е взето решение Националната електрическа компания (НЕК) да продаде на АЕЦ "Козлодуй" свой дълготраен актив, който се намира на площадката на АЕЦ "Белене". Това съобщават от пресцентъра на МС.

Съоръжението е силов блочен трансформатор, който може да спомогне за удължаване на срока на експлоатация на 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй". Стойността му е близо 1 млн. лв.

Продажбата ще бъде извършена чрез пряко договаряне между двете дружества при начална продажна цена, определена от независим оценител и съгласно ред, регламентиран в Правилника за прилагане на Закона за публичните предприятия.

С реализирането на сделката ще се гарантира обезпеченост на оборудването на АЕЦ "Козлодуй", както и оптимизиране на времето за провеждане на ремонтни дейности.

Припомняме, на 5 май пети блок на атомната централа АЕЦ "Козлодуй" беше спрян за планиран ремонт и зареждане с ядрено гориво, след като беше издаден лиценз за поетапен преход към нов вид гориво.

През октомври миналата година правителството се отказа от изграждането на ядрена централа на площадка на АЕЦ "Белене", като към момента текат активни преговори за продажба на ядрените реактори на Украйна. Наскоро американски, български и украински експерти извършиха техническа оценка на оборудването.

Експортно-импортната банка на САЩ ускорява финансирането за блок 7 на АЕЦ Козлодуй

Експортно-импортната банка на САЩ ускорява финансирането за блок 7 на АЕЦ Козлодуй

Във Вашингтон Управляващият комитет отчете нуждата от навременна реализация на проекта