Омбудсманът Мая Манолова е бясна. Социалната комисия и социалният министър попариха надеждите на служители и работници, които страдат от некоректни работодатели. За това алармира Манолова в парламента.

Става въпрос за няколко хиляди работници, подчерта на брифинг Манолова. Аз не просто съм гневна, аз съм отчаяна, разплака се тя. Припомняме, става въпрос за обсъждане на текстове, които да дадат защита на служители и работници, които не получават заплати и осигуровки от работодателите си.

Манолова влиза в битка със съвременно робство: некоректните работодатели

Манолова влиза в битка със съвременно робство: некоректните работодатели

Омбудсманът предлага законови промени

Вече не зная какво мога да направя пред бездушието, сподели общественият защитник и обясни, че тези работници никога няма да си получат заплатите заради бездушие.

Не зная към кого да се обърна, каза Манолова.

Общественият защитник ще търси разговор с ръководителите на парламентарни групи. Тези хора са си изработили парите, според нея. Депутатите обаче не мислели за ощетените, а за комфорта на Инспекцията по труда.

Работници искат държавна защита от некоректни работодатели

Работници искат държавна защита от некоректни работодатели

Да се забрани на фирми да се прехвърлят на трети лица, ако имат задължения

Омбудсманът обясни, че на Инспекцията по труда й трябвали 12 месеца, за да се подготви за мерките, заложени в закона.

Мая Манолова е изумена, че за депутатите има нещо по-важно от техните избиратели. Защо те не могат да ме разберат, недоумява тя.

Според текстовете трябваше да се въведат мерки и нови правила за борба с некоректните работодатели. Ако предложенията бяха минали, Инспекцията по труда щеше да може да следи дали фирмите плащат заплати и осигуровки и на напуснали служители.
Предлагаше се фирми, които не са изплатили дължимото на работещите, да не могат да участват в обществени поръчки. Сред предложените промени има и текстове, които удължават времето за получаване на изработеното от Фонда за гарантиране на вземанията при положение, че работодателят фалира.

"Не съм оптимист. Аз съм съсипана", заяви Мая Манолова.