Около 50 ощетени работници от цялата страна излязоха на протест пред сградата на Народното събрание срещу работодателския произвол. Сред протестиращите са миньори от Бобов дол и мина "Оброчище", шивачки от Ветрен и Дупница, служители на "Макс Телеком" и бивши работници на фалиралата верига магазини "Пикадили".

Недоволстващите настояват да им бъдат изплатени дължимите заплати, обезщетенията и отпуските и да им бъдат внесени здравните осигуровки, както е предвидено в законовите норми. 

Протестиращите искат и законодателни промени, които забраняват на фирми, дължащи пари на работниците си, да могат да бъдат прехвърляни на трети лица. Също така работниците настояват да се увеличи срокът за подаване на документи във фонда за гарантиране на вземанията на 1 година. Според тях трябва да се инкриминализира неизплащането на заплати.

Служителката на "Пикадили" Ирина Георгиева сподели, че фирмата трябва да й изплати 2 заплати. Тя не е изгубила надежда, че все пак ще си получи парите. "Надявам се депутатите вътре да се вслушат", допълни Георгиева.

Безобразие е да работиш без заплата, категорична Манолова

Безобразие е да работиш без заплата, категорична Манолова

Манолова е недоволно, че не са се приели нейните предложения по казуса

На протеста присъства и омбудсманът Мая Манолова. Тя определи исканията на протестиращите като основателни.

"Хората са работили и очакват да си получат заплатите, но работодателят се крие, прехвърля фирма, работи на същото място под друго име или просто им казва най-нагло, че няма да плати това, което те са си изработили", каза Манолова.

Според нея в тези случаи държавата е тази, която трябва да застане зад гражданите. Тя допълни, че има пропуски в законодателството, които дават възможност това безобразие да се случва.

Манолова уточни, че е внесла още в първия работен ден законодателни промени. Вместо обаче да ги обсъдят, депутатите са направили анкетна парламентарна комисия, която да разследва. В крайна сметка комисията е внесла само някои от предложенията на Манолова. Тя посочи, че едно от предложенията й е да се забрани да се продава фирма, без да са изплатени заплатите.