Депутатите подхванаха държавния бюджет за 2020 година. Социалистът Петър Кънев поиска да се възстанови комисията по бюджетен контрол в парламента.

На всички е ясно, че разпределението на така наречения излишък не се дължи на сериозно преизпълнение на приходите, а на неизпълнение на разходите, каза той. Всяка година около 1,5-2 милиарда лева остават неусвоени, по думите му. В почти всички европейски държави има подобни комисии. Ние се събираме, трепем се три дена, разпределяме парчетата от баницата и след това разчитаме Сметната палата да проверява, каза още червеният депутат. 

ЕК няма да наказва Италия за дефицита и дълга й

ЕК няма да наказва Италия за дефицита и дълга й

Комисията подчертава, че ще продължи внимателно да следи дали Рим спазва правилата

Финансовият министър Владислав Горанов се похвали с експертите в Министерство на финансите. Там работели по-добри специалисти, отколкото в партийните централи.

4,5 млрд. лева щяло да е разминаването в приходите и разходите, ако всички предложения на БСП минат в бюджета. По думите му кабинетът търсел баланс. Нашите очаквания към днешна дата са в държавния бюджет да постъпят 25,6 млрд. лева, изтъкна финансист номер едно.

Правителството не е изхарчило нито една десета от стотинката от преизпълнение на приходите, стана ясно още от думите му. Бюджетът за догодина бил планиран консервативно, мотивира се Владислав Горанов. 

БСП иска да се вдигне максималния осигурителен доход
Обновена

БСП иска да се вдигне максималния осигурителен доход

Притискат се нискоосигурителните групи, категоричен Стойнев

След неколкочасово обсъждане депутатите приеха на второ четене рамката на държавния бюджет на Република България за 2020 г.

Предвидените приходи, помощи и дарения са в размер на 28 054 682 700 лева, разчетените разходи са 14 356 374 300 лева, а бюджетните взаимоотношение /трансфери/ са 12 238 541 500 лева. За догодина се предвижда вноска в общия бюджет на Европейския съюз в размер на 1 397,4 млн. лв., което е със 115,3 млн. лв. повече от 2019 г.

Основните бюджетни взаимоотношения между общините и централния бюджет са в общ размер от 4 202 545 500 лева или с 456,8 млн. лева повече от миналата година. Предвидените трансфери за държавното обществено осигуряване са 4 312 531 400 лева, а за Националната здравноосигурителна каса - 1 616 999 500 лева.

Приоритетите на Бюджет 2020 са образованието, здравеопазването, отбраната, пенсионната политика и политиката по доходите.

Не беше прието предложението на БСП чл. 1, който дава рамката на бюджета, да се гласува последен, за да са допустими корекции.

Отхвърлени бяха предложенията на БСП по рамката на бюджета, включително и това за създаване на фонд за развитие на Северозапада с 300 млн. лева.

Предложението на Весела Лечева и Иван Ченчев от левицата за допълнителни 3,2 млн. лева за физическо възпитание и спорт първоначално беше прието с няколко гласа "за" в повече от "против" и "въздържал се", а после отхвърлено при прегласуването.

От ДПС настояха за повече капиталови разходи за общините за рехабилитация на пътната мрежа, но искането беше отхвърлено. Не беше подкрепено и предложението на "Обединени патриоти" за увеличение на средствата за читалищата и регионалните библиотеки с 2 млн. лева.

Припомняме, след като вчера депутатите до късно обсъждаха бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) и прекратиха обсъждането заради скандал покрай текстовете за минималната пенсия, днес някои от текстовете на ДОО бяха прегласувани. Скандалът бе за исканото от БСП наказание за Спас Гърневски и репликите му "Червени боклуци!"

Вчера, 3 декември 2019 г., беше приет окончателно бюджета на НЗОК.